Борисов обяви как ще се ваксинира в България

Коронавирус прибиращите се в България Коронавирус прибиращите се в България

“Без да се губи никакво време”: Борисов обяви как ще се ваксинира в България

България е готова да посрещне първата доставка на ваксини срещу Ковид-19, обяви днес Бойко Борисов. Имунизацията ще е напълно безплатна и доброволна и ще започне без да се губи никакво време, добави премиерът.

Изпълняваме нашия ангажимент и в срок приемаме Националния план за ваксиниране срещу Ковид-19. Страната е готова и логистично, за да посрещнем първата доставка на ваксините и без да се губи никакво време да започне имунизацията, която ще е напълно безплатна и доброволна“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на извънредно правителствено заседание, на което бе приет Националният план за ваксиниране срещу Ковид-19, стана ясно от съобщение на Пресслужбата на МС.

“Планът е съобразен с български особености”

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов докладва, че вече са налични необходимите фризери за съхранение на ваксините, както и специализиран транспорт за доставянето им в страната. Ангелов добави, че в плана за ваксинация са посочени фазите, определящи кои групи от населението и в какъв ред ще бъдат имунизирани – медицинските екипи, социалният и педагогическият персонал, възрастните хора над 65-годишна възраст, пациентите с хронични заболявания и др.

По думите на министър Ангелов, националният план е изготвен на базата на указанията на Световната здравна организация и на планове на страни-членки на ЕС като Германия, Франция и Италия, ползван е и опитът на някои американски щати. „Планът е съобразен с особености на българското здравеопазване, територия и инфраструктура“, подчерта министърът на здравеопазването. В същото време критични гласове определят тези планове като твърде закъснели.

“Виждаме първите признаци на промяна на тенденцията”

В рамките на заседанието беше определен и съставът на Националния ваксинационен щаб, който ще отговаря за изпълнението на плана за ваксиниране. За председател на щаба е определен генералният директор на БЧК Красимир Гигов, а негов заместник е главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. В хода на заседанието Кунчев заяви: „Виждаме първите признаци на промяна на тенденцията, които се надяваме другата седмица вече да се утвърдят и да покажат значимостта на мерките, които бяха взети“.

Ваксините в България ще се прилагат само след разрешение от европейския регулатор. За да се осигури възможно най-бързо достатъчно количество ваксини в страната, те ще се доставят централно чрез съвместен механизъм на ЕС за обществени поръчки, се казва в съобщението на Пресслужбата на МС.

About Другата гледна точка
Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.