По думите на баварския вътрешен министър Joachim Herrmann, експлозията в Ансбах е била умишлен акт. Предполагаемият извършител – 27-годишен бежанец от Сирия – имал намерението да „възпрепятства“ музикалния фестивал с 2 500 посетители, но не успял да влезе в района.

Експлозивното съдържание на раницата на сириеца било достатъчно, за да бъдат убити или ранени множество хора, смята Херман, според когото е много вероятно да става дума за ислямистки атентатор-самоубиец. Министърът поиска и провеждането на последователни действия, които да попречат на това, „наред с многото бежанци с тежка съдба, в Германия да пристигат или да са пристигнали хора, които представляват истинска заплаха за сигурността„.

Трябвало е да го върнат в България

Младежът от Сирия пристигнал в Германия преди две години и подал искане за убежище. Преди година молбата му била отхвърлена, но той не бил екстрадиран – оставането му в страната било мълчаливо толерирано. А е трябвало да бъде екстрадиран в България – както стана ясно от думите на говорител на Министерството на вътрешните работи. „Засега не мога да ви кажа защо не е извършена екстрадицията. Този вид действия са в правомощията на отделните федерални провинции

В Ансбах сириецът живеел в приют и вече на два пъти правил опити да се самоубие. Затова и прекарал известно време в психиатрична клиника. Според министър Херман, не е ясно дали мъжът е бил ръководен от самоубийствени мотиви или е искал да причини смъртта и на други хора. Това предстои да се изясни.

Ислямистки мотиви?

Сега службите проверяват дали действително става дума за ислямистки терористичен акт. Важно е да се установи и с кого е общувал извършителят, каза главният прокурор Михаел Шротбергер. По сведения на полицията, предполагаемият извършител вече бил попадал в полезрението на властите, при това неведнъж, включително заради съмнения за наркотърговия.

Експлозията беше регистрирана в 22 часа в неделя. Както информират от полицията, извършителят се опитал да проникне на провеждащия се на открито музикален фестивал в Ансбах. Не го допуснали, понеже нямал билет. Следователите намерили у предполагаемия извършител мобилен телефон, който в момента е щателно проучван. Огледът на местопрестъплението ще продължи и в следващите дни. През нощта с разследването на случая са били ангажирани 200 полицейски служители.

Според германския вътрешен министър Томас де Мезиер, атентаторът от Ансбах вече е правил два опита за самоубийство и е лежал в психиатрична клиника. Той не изключи, че атентатът може да е свързан с „Ислямска държава”. Баварският вътрешен министър Йоахим Херман каза, че атентатът е ислямистки – за това говори едно видео със съответното признание на мобилния телефон на сириеца, където той се позовава на лидера на „Ислямска държава” и казва, че ще убие германци в знак на отмъщение за смъртта на много мюсюлмани. Експлозивното съдържание на раницата на сириеца било достатъчно, за да бъдат убити или ранени множество хора, смята Херман.

Младежът от Сирия пристигнал в Германия преди две години и подал искане за убежище. Преди година молбата му била отхвърлена, но той не бил екстрадиран – оставането му в страната било мълчаливо толерирано. А е трябвало да бъде екстрадиран в България – както стана ясно от думите на говорител на Министерството на вътрешните работи. Вътрешният министър де Мезиер каза, че сириецът е подал молби за убежище в България и в Австрия, а българските власти съобщили, че са му признали статут на бежанец. В Ансбах той живеел в приют. Важно е да се установи и с кого е общувал извършителят, каза главният прокурор Михаел Шротбергер. По сведения на полицията, предполагаемият извършител вече бил попадал в полезрението на властите, при това неведнъж, включително заради съмнения за наркопрестъпления.

Покруса, съчувствие към жертвите, призиви да се увеличат мерките за сигурност, но и да не се поддаваме на паниката, защото по този начин всъщност изпълняваме плана на джихадистите – така в едно изречение мога да се обобщят първите реакции в Германия.

Един ужасен уикенд за Германия

Потресен съм” – каза германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер, който изрази съпричастието си към мъката на близките на хората, ранени при кръвопролитията в Ансбах и Ройтлинген. Но бежанците не бива да попадат под генерално подозрение – гласи първият коментар, направен от Де Мезиер и заместник-говорителката на кабинета Улрике Демер. Тя каза: „Повечето терористи, извършили покушения в Европа през последните месеци, не бяха бежанци. Това потвърждават резултатите от досегашните ни проучвания, според които опасносттта от тероризъм сред тази група не е нито по-голяма, нито по-малка, отколкото в останалите групи от населението на страната.”

Редица политици реагираха с дълбоко вълнение и съчувствие към жертвите. Министърката по въпросите на семейството Мануела Шлезвиг написа в Туитър, че последният уикенд е бил тъжен за Германия. „Ужасен уикенд!“ – възкликна и фракционната лидерка на Зелените Катрин Гьоринг-Екарт, която призова още: „Сега е важно да запазим трезвото си мислене. Задачата ни да опазим свободата си става по-трудна, но и по-важна.”

На много места в Германия бежанци също реагираха с тъга и потресение под мотото: „Ние не сме такива!” Междувременно властите усилват мерките за сигурност по летищата и гарите. Същото важи и за започващия днес в Байройт Вагнеров фестивал.

Германия Hoheleye Winterberg