Искат да ми вземат свободата

Безредици и насилие заради мерките: какво става в Белгия, Австрия и Нидерландия?

Поради растящия брой нови инфекции някои държави наложиха по-строги мерки. В Нидерландия, Белгия и Австрия се стигна до безредици по улиците. Във Виена демонстранти носят жълти еврейски звезди с надписа „Неваксиниран„.

Вече трета поредна нощ в много нидерландски градове се провеждат протести срещу мерките за ограничаване на пандемията. Те са белязани от безредици и изблици на насилие: протестиращи подпалват автомобили, разрушават автобусни спирки, атакуват полицаите с пиратки. По данни на властите, вече са били задържани общо 130 души в редица градове. По думите на кмета на Ротердам Ахмед Абуталеб, ситуацията се изострила до такава степен, че на полицаите им се наложило да използват оръжията си. Официалната информация гласи, че трима души са били хоспитализирани с огнестрелни рани.

Нидерландският премиер Марк Рюте осъди безредиците и нарече агресивните протестиращи „идиоти„. Той заяви, че винаги ще защитава правото на хората да протестират, но добави, че никога няма да приеме, че „идиоти използват чисто насилие срещу полицията и медиците„.

И в Брюксел е неспокойно

В белгийската столица също се стигна до насилствени протести срещу затегнатите антипандемични мерки. Демонстрацията, в която участвали около 35 000 души, започнала мирно, но впоследствие се стигнало до сблъсъци. На кадрите, разпространени от информационната агенция „Белга„, се виждат полицейски коли с изпочупени стъкла, горящи барикади и използване на пиротехника. Полицията e била принудена да приложи водни оръдия и сълзотворен газ срещу демонстрантите.

Арестувани са били 44-ма души, трима полицаи са били ранени, а шест полицейски автомобила са били повредени. Сред протестиращите са забелязани емблемите на различни организации – от дяснорадикални до представители на сексуалните малцинства.

Протестът бе насочен срещу по-строгите мерки срещу пандемията, някои от които гласят: в бъдеще неваксинираните нямат да могат да посещават ресторанти и барове; при възможност служителите трябва да работят поне по четири дни в седмицата от вкъщи. Подобно на Германия, и в Белгия броят на новите случаи расте. Последно в 11,5-милионната страна имаше средно по над 12 000 нови инфекции на ден.

Австрия отново е в пълен локдаун

И в Австрия се проведоха протести – заради наложения нов локдаун, който ще продължи най-много три седмици. Твърдият локдаун, който важи от днес, се отнася и за ваксинираните – хората ще могат да излизат от домовете си само по основателни причини. Разрешено е ходенето на работа, пазаруването на стоки от ежедневна необходимост, както и престоят на открито за спортни занимания или разходки.

Затварят се всички търговски обекти с изключение на супермаркетите, аптеките, дрогериите и будките за вестници и цигари. Затварят се и хотелите, а ресторантите могат да продават само храна за вкъщи. Училищата и детските градини принципно са отворени, но правителството отправи апел към родителите по възможност да задържат децата си вкъщи.

Радикализацията се засилва

Същевременно правителството наблюдава все по-засилваща се радикализация сред противниците на ограничителните мерки. Те стават все по-агресивни, констатират вътрешният министър Карл Нехамер и полицията. Те визират голямата демонстрация, провела се в събота във Виена. Тя беше насочена срещу локдауна и въведената от февруари задължителна ваксинация. В нея участваха около 40 000 души.

По думите на Нехамер, сред участниците имало „загрижени граждани„, но и десни екстремисти, неонацисти и „склонни към насилие групи хулигани„, влезли в стълкновения с полицията. Те обиждали и нападали и телевизионни екипи. Нехамер изрази възмущението си от факта, че някои демонстранти носели жълти еврейски звезди с надписа „Неваксиниран„. „Това е не само напълно безвкусно, но и омаловажава престъпленията на националсоциалистите и обижда милионите жертви на нацистката диктатура и техните роднини.“ Нехамер посочи, че освен това австрийският канцлер Александър Шаленберг бил сравняван с нацисткия лекар Йозеф Менгеле, унищожил в Аушвиц много евреи в рамките на своите медицински опити.

Като конкретен пример за склонността към насилие сред протестиращите бе посочено и подпалването на полицейска кола в Линц. Двамата заподозрени заявили впоследствие, че искали да убият двамата полицаи, които ги контролирали. „Това е напълно неприемлив изблик на радикализация„, подчерта вътрешният министър. Той посочи, че срещу канцлера и министъра на здравеопазването има отправени смъртни заплахи.