сб. дек. 3rd, 2022

През Великобритания годишно минават до 100 млрд. незаконно придобити паунда, голяма част от които се влага в пазара на недвижими имоти. Британските власти искат сега да пресушат каналите на тези незаконни капитали. Британският парламент разглежда законопроект за престъпните финансови операции.

След като през април 2016 година бяха публикувани т. нар. „Панама пейпърс„, които осветлиха десетки хиляди офшорки, използвани за укриване на данъци, стана ясно, че част от тези суми може би са вложени в пазара на недвижимите имоти в Лондон.  Сред собствениците на луксозни жилища в британската столица са имената на обвинения в корупция син на египетския президент Хосни Мубарак и на председателя на нигерийския сенат Букола Сараки, който е заподозрян в укриване на данъци. В последно време британската преса все по-често нарича Лондонсветовна столица на прането на пари„. По данни на Националната агенция за борба с престъпността (NCA), цитирани от „Гардиан„, през Великобритания годишно преминават до 100 милиарда незаконно придобити лири стерлинги. Голяма част от тези средства се използва за покупката на скъпи и луксозни жилища, произведения на изкуството и скъпоценности.

Ето че сега британските власти са решили да пресушат каналите на попадащите в страната незаконни капитали. От миналия четвъртък британският парламент разглежда законопроект за престъпните финансови операции, който ще увеличи правомощията на правоохранителните органи в борбата срещу корупцията и прането на пари.

В полезрението са сделките на чиновниците

Законопроектът за престъпните финансови операции беше внесен в Камарата на общините на 13 октомври и още същия ден мина на първо четене. Британското правителство съобщава на сайта си, че все още не е определена дата за второ четене. Ако бъде одобрен от парламента, законът ще позволи на британските власти да конфискуват активи, придобити по незаконен път. Сред активите, които могат да станат обект на конфискация, или да доведат до затвор за собствениците им, са произведения на изкуството, недвижими имоти, скъпоценни метали и бижута, както и банкови сметки. Това съобщи британското министерство на вътрешните работи, което е изготвило законопроекта. Освен това законопроектът задължава лицата, заподозрени в корупция, да обяснят произхода на средствата, с които са били придобити тези активи. Това изискване може да бъде приложено по отношение на всеки един притежател на активи на стойност по-голяма от 100 000 лири стерлинги, заявиха от от пресцентъра на вътрешното министерство.  От министерството направиха уговорката, че това не означава, че обект на внимание на правоохранителните органи автоматично може да стане всеки собственик на недвижими имоти във Великобритания. Властите ще отделят специално внимание на висши длъжностни лица, живеещи извън пределите на европейската икономическа зона, както и на лицата, заподозрени в извършването на сериозни престъпления. „Приемането на новия закон може да вгорчи живота на руските чиновници, които нерядко придобиват недвижими имоти в чужбина“, твърди директорът на „Трансперънси интернешънъл“ 

Тайните на имотите на „Бейкър стрийт“

По данни на лондонския офис на „Трансперънси интернешънъл„, публикувани през 2015 година, в 75 процента от случаите на покупки на недвижими имоти със средства, придобити от корупционна дейност, са използвани анонимни фирми-пощенски кутии. Над 36 000 недвижими имота в Лондон са собственост на офшорни компании, регистрирани на Британските Вирджински острови и в други данъчни оазиси. От „Трансперънси интернешънъл“ казват, че десет процента от недвижимите имоти само в района на Уестминстър принадлежат на анонимни фирми. Сред тези имоти има и няколко сгради на „Бейкър стрийт„. Както установи неправителствената организация „Глоубъл уитнес„, която се ангажира в борбата срещу корупцията, къщите на адрес „Бейкър стрийт“ 215 до 237, на обща стойност 137 милиона лири стерлинги, принадлежат на няколко компании, собственост на анонимна фирма от Вирджинските острови.

Резултатите от разследването на „Глоубъл уитнес“ показват, че истинските собственици на крайната фирма са от обкръжението на бившия зет на президента на Казахстан Нурсултан Назърбаев – Рахат Алиев. Той беше осъден в родината си за подготовка на държавен преврат и се самоуби. „Досега британските власти все още не са установили на кого в действителност принадлежи конкретният недвижим имот. Затова можем само да приветстваме тяхната нова инициатива„, казва Антон Поминов от „Трансперънси интернешънъл“ . Шефката на отдела за работа с рускоезични клиенти на международната брокерска компания Knight Frank в Лондон Екатерина Зенкович казва, че основното изменение в проектозакона е това, че той позволява на властите да установят действителния собственик на недвижимите имоти. Тя обаче добавя, че големите брокерски компании във Великобритания по правило проверяват източника на средствата на кандидат-купувачите на определен недвижим имот. Впрочем, по данни на „Трансперънси интернешънъл„, публикувани в британския вестник „Индипендънт„, брокерите на недвижими имоти информират полицията само за 0,05 процента подозрителни случаи.