Българското гостоприемство

Hotels Bulgaria Hotels Bulgaria

България се намира на едно от последните места по гостоприемство към туристите в проучване, публикувано в началото на месеца от Световния икономически форум и включващо общо 140 страни в света.

На последно място в списъка е Боливия, която е оценена с 4,1 точки от 7 възможни. Следват Венецуела, Русия, Кувейт, Латвия, Иран, Пакистан, Словакия и България.
Съседна Македония пък е на 4-то място в света по гостоприемство към туристите Исландия, Нова зеландия и Мароко са най-дружелюбни към туристите. Босна и Херцеговина заема 8-мо място с 6,6 точки.

В проучването на Световния икономически форум за конкурентоспособността на туристическите страни за 2013 г. са обхванати 140 страни в света, а един от главните критерии в широкообхватния анализ е категорията “отношение на гражданите към туристите“.

България е с оценка 5,5, което кара експертите да смятат, че местното население не приветства с “хляб и сол” чуждестранните летовници и скиори. 

Конкурентоспособността на туризма в отделните страни се измерва с проучване на редица фактори, включително на туристическите инфраструктура и съоръжения, устойчиво развитие и богати културни ресурси. Безопасността по пътищата също има голяма роля, предаде БГНЕС.

Съединените щати оглавяват класацията за Америките (общо 6-и в изследването). Сингапур е 10-и, измествайки Австралия и Нова Зеландия от лидерската позиция в Азиатко-тихоокеанския регион. А ОАЕ са 28-и в света, но №1 в Близкия изток. Сейшелските о-ви (38-и) оглавяват Африка.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
About Другата гледна точка

Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.