Българските политици са винаги на работа

Българските политици са винаги на работа

Българските политици са винаги на работа Българските политици са винаги на работа

Българските политици са винаги на работа. Лятна политическа бутафория.

За някои политици в България думата “отпуск” явно е неприлична. И започва да кипи една имитация на дейност, в която приятното се съчетава с полезното.

Както се казва – разни хора, разни нрави. В Германия всички знаят кога канцлерката е в отпуск, но не и какво прави през това време. Попитана миналия месец какви са плановете и, тя каза, че с нетърпение очаква почивката си, но (както винаги) няма да съобщава подробности за нея. По-важно е, че докато е в отпуск, германската канцлерка не говори всеки ден пред репортери, не пише във Фейсбук и въобще не занимава никого със себе си. [sg_popup id=”18″ event=”click”][/sg_popup]

Българските политици са винаги на работа

В България човек може да остане с впечатлението, че някои политици са на работа, дори когато са в отпуск. Особено за онези, които са на власт, самата дума „отпуск“ изглежда е неприлична. И няма как да е иначе, след като самият премиер обявява: „Тази година, както и през последните 17, няма да излизам в отпуск“. Посланието е ясно: народът трябва да вижда и да чува, че властта никога не се отпуска и не спира да се грижи за него.

И се започва една имитация на дейност, в която приятното се съчетава с полезното. Като по предварително изготвен график министри и всякакви управленци с повод и без повод се редуват по медиите. Явно обаче делата им ги задържат все край морето, та изявите им са съсредоточени на изток от линията Тутракан-Малко Търново. Тази бутафория е доста плоска, а понякога и много смешна.

Както е известно, например, българската еврокомисарка отговаря за цифровата икономика и цифровото общество. Което не и попречи да даде началото на “Световен симпозиум по мановия мед” в Царево и да „открие ключовия дискусионен панел“ за опрашването. Тя, разбира се, отчита дейност на друго място, но явно е силно повлияна от стила на излъчилото я правителство. Не и отстъпва министърката на туризма, която сигурно няма време за сън от неуморни лични проверки по морето (както зимата – по планините). Тук възможностите за оправдаване на непрекъснатите разходки (и самото съществуване на министерството) са неизброими: плажове, чадъри, спасители, чистота на водата, заведения, къмпинги… Това лято с трайното си присъствие в новините се запомни разкритието, че един 4-звезден хотел няма сифони в баните.

По същите места и на същото поприще (но като че ли в обратна посока) се изявява и един от вицепремиерите. На пресконференция в Бургас, откъдето е родом, той отчете затваряне на две заведения като резултат от борбата с шума, която по думите му „е борба с новата чума на 21 век“.

Поддържане на пропагандния огън

Демонстрацията на грижа за народа не е единствен мотив за лятната политическа активност. Задължително е освен това пропагандният огън да се поддържа непрекъснато, за да не би електоратът да се отпусне и да забрави за партийните идеи. А трябва и веднага да се реагира на всякакви непредвидени събития, както и непрекъснато да се дава отпор на противника. Затова явно в постоянна готовност чакат дежурни говорители по всички въпроси. Като това се отнася не само за управляващите, а и за опозицията.

Точно за нея началото на отпускарския сезон се оказа трудно. Тъкмо бе нанесла медийния удар с „десетките хиляди на Бузлуджа“ и новата си „Визия за България“, и не щеш ли стана инфекцията с истанбулския арест на бургаския съветник с Ролс-Ройса. Та се наложи цяла пресконференция на „Позитано“ да доказва, че той бил давал само по 70 лева и че БСП няма „черна каса“. Което не бе лесна задача, след като от местната партийна организация издайнически вече бяха съобщили, че не помнят по колко е давал – дали 20, дали 30, или 50 хиляди.

В това отношение в управляващата партия цари много по-добра организация – без неподготвени изказвания. Затова и нейните дежурни не бият път до София, а се включват по телевизията директно от Морската градина в Бургас или пристанището на Варна.

Лидерски дебат

Но главните роли все пак се изпълняват от лидерите. Председателката на социалистите е избрала да присъства само духом чрез почти всекидневни „включвания“ по злободневни въпроси във Фейсбук. В това отношение тя все по-неприкрито се прави на Доналд Тръмп. Трябва само да поработи за повече краткост и да съкрати поетичните отклонения, но с остротата на езика и доста хлабавата връзка с действителността го докарва. Иначе в изявите и се забелязва известно раздвоение между левите и дясно-консервативно-националистическите идеи, с все по-видим стремеж да се прави и на Виктор Орбан.

Премиерът и лидер на управляващата партия залага на личното присъствие и на вече изпитаните форми. Вероятно поради липса на достатъчно ленти за рязане (само две – на санирани сгради и на един газов „лупинг“), той набляга на почти всекидневни „инспекции“ на място, съпътствани от хвалби и обещания по традиционните теми: магистрали, строителство, ремонти, ръст на икономиката, бюджета и доходите, спад на контрабандата и т.н.. Прави впечатление, че в неизменно присъстващата компания от репортери премиерът е отново във форма и пак пълни рубриката „Цитат на деня“. Като например: „Ердоган каза, че през България ще минава всичко без емигранти“. Или: „Китайският премиер като видя тракийското злато, не можем да го дръпнем от витрината. И сега ходи и го разправя по цял свят“.

За какво е удобно лятото?

Иначе работата си тече. Даже някои от най-важните, но по-неудобни работи е най-добре да се свършат през лятото – за да няма излишен шум. Като например да се обяви, че най-скъпата поръчка за строителство на пътно съоръжение отива пак при обичайните печеливши. Или че милионите за поддържане на т.н. студен резерв (най-сладката хапка в енергетиката) отиват при обичайно абонираните, чиито ТЕЦ-ове при нормални условия не биха могли или въобще не би трябвало да работят. Както и внезапно да се налее половин милиард за ремонт на язовири, без каквато и да било обосновка и сметка за конкретните обекти и нужните разходи, на държавна фирма, която не само няма нужната експертиза, но е прочута главно с пълната липса на прозрачност.

Лятото е най-подходящо и за публикуване на имуществените декларации на политиците. Една от които отразява продължаващото забогатяване на депутат от ДПС (който не стъпва в парламента и в тоя смисъл е в постоянен отпуск), на чиято внезапност никой не обръща внимание – нито повечето от медиите, нито съответните органи, нито останалите партии.

Впрочем, в Истанбул заедно със съветника от БСП с Ролс-Ройса беше арестуван и бивш депутат от ДПС. А и следите на споменатите милиони за енергийни и за хидроинженерни нужди също водят към тази партия. От нея обаче не се чува нито дума. Нея тази лятна политическа бутафория изобщо не я засяга. Тя е над тия работи. Разни хора, разни нрави.

About Другата гледна точка

Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.

error: Alert: Съдържанието е защитено !!