Бай Ганьо е жив!

Превъплащенията на съвременния бай Ганьо.
Кой е бай Ганьо? Къде е сега? Защо е тъй актуален днес? Може би защото е във всички нас, живее в нас и ние го потдържаме жив. Целият ни обкръжаващ свят е изпълнен с баи Ганьовци. Те са на всякъде около нас, по улицата в магазина, в училище, в университета, в държавните учреждения дари за жалост и в парламента. Защо ли е навсякъте? Защото неговия образ е сборния образ на всички нас-Българите с всичките ни недостатъци, привички и превъплащения.
Не сте ли се сблъсквали с неучтивата продавачка в магазина? Казвате „Добър ден“, а получавате в замяна само неприятното усещане за неприязън и гузно чувство, че сте прекъснали блаженната почивна на „така приятната“ служителка. Но какъв би бил един пълноценен ден без да получиш поне една ругатня на улицата? Какво би било да не бъдеш пренебрегнат, или поне малко излъган от съученик или приятел? Какво би било да не бъде приета твоята същност и мнение, това което наистина си? Какво ли? Това ще е едно доказателство, че нашата нация е постигнала една своеобразна цел – да изстръгне от себе си бай Ганьо.
Но каква вина имаме всички ние за тази деиствителност та ние сме продукте на средата в която живеем? Не всички имаме вина защото именно ние изграждаме тази среда и ние сме тези които имат силата да я променят. Всеки ден ние се сблъскваме с деиствитлността, оплакваме се, опитваме се да си пробием път но все ни спъва този бай Ганьо, некултурния, грубия, нзаинтересования от нищо освен за чисто своите материални и физически нужди. Единственото нещо с което се занимава и не е свързано със собствената му особа се свързва с критикуването, одумването и отичането на всяко нещо у другия…далечното му и непознатото му, различното.
На никого ли не се е случвало той да е човека не казал „Добар ден“, той да е човека ругал на улицата или да е пренебрегвал и критикувал приятел или да е мислел първо за своето състояние преди да помисли за това на другия? Нима нито един път всеки един от нас не е отричал непознатото и неразбираемото, това което никога не е опознал? Нима нито един път някои от нас не е бил бай Ганьо?
Да всички ние макар и с незначителни частици допринасяме за изграждане на образа на така познатия ни грубоват, меркантилен, лицемерен и в някой моменти смешен познаиник от когото всички се срамуваме– бай Ганьо. Той ще е жив дотогава докогато живее във всеки един от нас, докато не го превърнем само и единствено в един смешен и далечен от деиствителноста литературен герой на една отминала епохa.