Българските мъже…

46 на сто от българските мъже на възраст между 18 и 39 г. предпочитат да живеят с родителите си.

Младите са демотивирани, живеят дълго с родителите си и искат да емигрират.

Младите в България са демотивирани, интересуват се все по-малко от политика, живеят дълго с родителите и искат да емигрират. Това е записано в проекта на Национална стратегия за младежта за периода 2010-2020 г,. който Министерството на образованието подготвя. Над 60% от младите хора не се интересуват от политика, като броят им постоянно расте (през 2001 г. тези младежи са били 42%).

Младите хора между 20-29 години все повече искат да емигрират. По-голямата част от тях са ниско образовани, което според стратегията се различава с минали години. Предишни изследвания показват, че да живеят извън страната са искали повече хора с висше образование.

Заради липсата на финансови средства все повече младежите между 15 и 30 години остават да живеят при родителите си до по-късно. Средната възраст, на която младите жени напускат дома на родителите си, е малко преди навършване на 28 години, а за мъжете – малко преди 32 години.
Освен това българите са едни от най-късно започващите работа, пише още в стратегията. Една от причините за това е, че младите са демотивирани от ниското заплащане и от условията на работа. Освен това в повечето случаи те нямат практически и трудов опит по придобитата специалност след завършване на своето образование.

Младите все по-малко четат (16% от учениците), като почти всеки пети изобщо не притежава книги в дома си. В същото време все още малко млади българи ползват компютър всеки ден. Все повече младежи между 15 до 24 години пият алкохол. Като през 2011 г. броят им се е увеличил с 12% спрямо 2010. Над 30% от същата възрастова група пушат всеки ден, като за последните пет години се е увеличила и употребата на наркотици и психотропни вещества.

Всеки трети мъж и всяка пета жена в ЕС на възраст между 25 и 34

години са живеели при родителите си през 2011 г.

Това показват данни, публикувани днес от европейската статистическа служба „Евростат„.

В България е най-голям процентът на младите мъже, които живеят при родителите си, следвана от Словения, Гърция и Словакия.

61,4% от българските мъже на възраст между 25 и 34 години не са успели да излетят от семейното гнездо през 2011 г., показва статистиката.

Същото важи за 60,3% от словенците, 55,7% от гърците и 55,6% от словаците.

В Италия процентът също е висок – 47,7%. Така младите италианци са затвърдили репутацията на страната си като рай за „мамините синчета“.

Средният показател за Европа е 32%.

Във възрастовата група 18-24 години съотношението на младите, живеещи с родителите си, е много по-голямо.

През 2011 г. 71% от жените в тази възрастова група и 82% от мъжете са живеели в дома на родителите си.

Общо 46% от 51 милиона европейки на възраст между 18 и 34 години са живеели при родителите си през 2011 г., подчертава Евростат.

Ненапускането на дома на родителите е характерно за страните в южната и източната част на Европа.

В северните страни, известни с щедрите си социални системи и ниска безработица, тенденцията е младите да напускат семейното огнище по-рано.

Там е и най-ниският процент на пълнолетни хора, живеещи при родителите си, сочи поручването.

Често хората остават да живеят в дома на родителите си по необходимост, се казва още в доклада на „Евростат„.

Продължаване на обучението е една от причините, която обяснява това явление, най-вече в групата на 18-24 годишните. Кризата също е фактор.

13% от младите хора между 18 и 34 години, които живеят при родителите си, са на ръба на бедността, отбелязва „Евростат„.

36% от младежите, които живеят при родители си и имат работа, са на срочен трудов договор.