пт. дек. 2nd, 2022

„Искат да ми вземат свободата“: кой иска да ти я вземе и какво ще я прави?

Ако не вярваш на българските и европейските институции за смъртността от пандемията, на кого вярваш? А, да, 70% от българите вярват на врачки, гадателки и баячки.

Това е моят зелен сертификат!“ – пише в социалните мрежи един очевидно превъзбуден и наивен млад човек, поствайки учебникарска картинка със зелено Възрожденско знаме, на което пише „Свобода или смърт„.

Замислих се.

Излиза, че за този младеж и за още много като него в България предпазните мерки срещу едно смъртоносно вирусно заболяване означават „смърт„, а „свобода“ означава да не се признават тези мерки. Много здраве от Джордж Оруел.

Кой и защо иска да ти вземе свободата?

Приказвал съм си с много хора, за които днес се говори с несръчното обозначение „антиваксъри„. И съм чувал същите обяснения, които могат да се чуят и прочетат в мрежите и на улицата: „Лъжат ни„, „Заговор„, „Става дума само за пари„, „Не им вярвам„, „Искат да ми вземат свободата„.

Но за какво точно им е твоята свобода, младежо с Възрожденското знаме? Кой иска да ти я вземе и какво ще я прави? И коя свобода? Свободата да пишеш глупости в социалните мрежи и да скандираш на улицата смехотворни от научна гледна точка лозунги – лично аз дори тази свобода не бих ти взел.

На кого вярваш?

Не ти ли идва наум, че – при цялото основателно и историческо фундирано недоверие към властите в България – „те“ (дето искат да ти вземат свободата) може би все пак гледат да опазят здравето и живота на повече хора? Ако не вярваш на българските (НСИ) и на европейските (EuroMomo) институции и числа за ръста на смъртността в годините на пандемията – на кого вярваш?

А, да сетих се: над 70% от хората в България вярват на врачки, гадателки и баячки.