Да си гей не пречи да си добър футболист. Световно известен немски национал си призна: Аз съм гей!

Бивш играч от националния тим на Германия участвал и в световното по футбол се превърна в най-голямото име в този толкова мъжки спорт през миналата седмица. Това той постигна като излезе и заяви „Аз съм гей”. Томас Хитцелшпергер обясни, че иска да се събор стигмата на хомосексуалността в спорта. Томас Хитцелшпергер, бивш полузащитник, който е играл във Висшата лига на Англия и в Германия , направи скандалното изявление в сряда в един германски вестник,  четири месеца след оттеглянето си от играта . „Изразявам моята сексуалност , защото искам да се насърчава обсъждането на хомосексуалността сред професионалните спортисти „, казва пред  Ди Цайт  Хитцелшпергер. Според  31 -годишният немски национал сега е точното време да  внимание на темата, която смята, че „просто беше игнорирана“ “ Всъщност, през последните няколко години ми просветна, че искам да живея с мъж“ казва Томас Хитцелшпергер , първият германски играч, който обяви , че е гей. Томас  представи Германия на Световното първенство през 2006 г., а също така е играл за клубове в Англия , Италия и Германия , завършвайки кариерата си в Евертън. “ Хомосексуалността не е сериозен проблем в Англия , Германия или Италия , но не и в съблекалнята, в никакъв случай „, каза футболната звезда, който е направил 52 мача за националния отбор на Германия за периода 2004-11 . Той изрази недоволство относно  противоречието между  футбола като спорт, където има “ борба , страст и воля за победа и те са неразривно свързани “ и стереотипа , че “ гейовете са лигльовци “ „Никога не съм се срамувал от себе си„, каза признава още състезателят, добавяйки, че поведението на някои от съотборниците му понякога е трудно да се изтърпи . “ Помислете за това . Седят 20 млади мъже на маса и пият . Изтърпяваш ги докато шегите им за хомосексуалистите не станат от смешни в боклук и изключително обидни „, каза той. Героят на тази история е футболист от най-високо ниво, действащ или пенсиониран , той излезе и си призна, че е гей. Миналия февруари , американският играч Роби Роджърс заяви, че е гей , преди да обяви оттеглянето си . Той се завърна в игра след предимно положителната реакция на декларацията си .

Същото направи наскоро и любимецът на британците – състезателят по скокове във вода Том Дейли, обяви в началото на декември, че е гей. Той е бронзов медалист от Олимпиадата в Лондон. Няколко атлети в едни от най-мъжките спортове също признаха влечението към собствения си пол. Баскетболистът Джейсън Колинс  стана първият състезател в американските професионални спортове, който обявява, че е хомосексуалист. Пуерториканецът Орландо Крус стана пък първият боксьор, който открито заяви, че предпочита мъже..

Говорителят на германското правителство Щефен Зайберт приветства признанието на немският футболист от името на канцлера Ангела Меркел. “ Ние живеем в страна, в която никой не трябва да се страхува да признае своята сексуалност заради страх от нетърпимост. И аз мисля, че като държава , като общество , сме постигнали огромен напредък в тази област „, заяви Зайберт . “ Съдим за футболистите по  това дали те се държат добре и с достойнство на терена и извън него , и вярвам, че и двете са верни за г-н Хитцелшпергер . „Бившият Германският външен министър Гидо Вестервеле, който е гей и бившият германски президент на футболна федерация Тео Цванцигер похвалиха Хитцелшпергер за неговата „смелоств излизането на „открито”. Хитцелшпергер започва да играе за младежките отбори на Байерн Мюнхен преди да премине към английски клуб Астън Вила през 2001 година. По-късно той е играл за Щутгарт , италианският клуб Лацио , Волфсбург и след това Евертън .