Атентатор погуби десетки в Манчестър

При експлозия след попконцерт в британския град Манчестър са загинали най-малко 22 души, сред които и деца. Атентаторът е носел колан с експлозиви. Няма данни за пострадали български граждани.

Броят на убитите при снощния атентат в Манчестър достигна 22, сред тях има деца, съобщи британската полиция, цитирана от Ройтерс и Франс прес. Най-малко 59 души са ранени.   Нападението било извършено от мъж, който детонирал взривно устройство, което носел със себе си, в края на концерта на американската певица Ариана Гранде на стадион „Манчестър Арена„.

На този етап смятаме, че нападението снощи е било извършено от един човек„, заяви началникът на градската полиция Иън Хопкинс. „На първо място трябва да установим дали той е действал сам или е бил част от мрежа„, добавил той. Хопкинс потвърди, че нападателят е загинал при експлозията. „Смятаме, че атентаторът е носел самоделно взривно устройство, което е детонирал, причинявайки това зверство„, посочи полицейският началник.

Веднага след получаването на сигнала към покритата зала са се отправили десетки полицейски коли и линейки, както и специален екип за обезвреждане на бомби. Целият околен район е бил блокиран, спряно е всякакво движение. Компанията, която управлява железопътната линия, минаваща близо край стадиона, съобщи, че е спряла движението на всички влакове по тази линия заради инцидента.

Theresa May speaks outside 10 Downing Street following Manchester attack

Никой още не е поел отговорност

Привърженици на джихадистката организация „Ислямска държава“ (ИД) ликуват тази сутрин в социалните мрежи. Все още обаче ИД не е поела формално отговорност за атентата. В акаунти на ИД в Туитър джихадистите и техните поддръжници си разменят окуражителни приветствия. В някои от тях се призовава подобни атаки да бъдат извършени и другаде в САЩ и Европа. „Изглежда, бомбите на британските ВВС над децата на Мосул и Ракка току-що се върнаха и паднаха в Манчестър„, е написал с явно задоволство потребител под името Абдул Хак.

До момента няма постъпила информация за пострадали български граждани при нападението, съобщиха от Министерството на външните работи в София. Посолството на Република България в Лондон следи ситуацията и поддържа постоянен контакт с местните власти.

Мей: Ужасен терористичен акт

Британската министър-прeдседателка Тереза Мей обяви, че свиква в 9 ч. местно време в Лондон заседание на извънредната правителствена комисия „Кобра“ заради снощния взрив на концерта в Манчестър, предаде Ройтерс. Тя нарече случилото се „ужасен терористичен акт“ и каза, че нейните мисли са с жертвите и със семействата на всички пострадали. „Ние работим, за да установим всички подробности“ на случилото„, подчерта Мей.

Британската агенция „Прес Асосиейшън“ съобщи, че заради трагедията в Манчестър Мей е прекратила избирателната си кампания за насрочените за 8 юни предсрочни парламентарни избори.

Това е второто терористично нападение във Великобритания за последните два месеца. През март мъж се вряза с автомобил в пешеходци в центъра на Лондон, след което нападна смъртоносно с нож полицай пред сградата на британския парламент. При атентата загинаха общо четирима души, а 40 бяха ранени.