СОФИЯ МЕТЕОРОЛОГИЧНО ВРЕМЕ Архангелова задушница
вт. окт. 4th, 2022

Архангелова задушница 7 ноември 2015 година

Архангеловата задушница наричана още Архангелска задушница, Рангелова задушница, Хрангеловото одуше е една от трите най-големи.
Отбелязва се в първата събота преди Архангелов ден – защото събота е отредена за ден на покойниците. 

Във всеки православен храм на Архангелова задушница се прави Обща панихида за починалите, молим се за душата на мъртвите и палим свещ.

На задушница посещаваме гробовете на нашите близки. Почистваме ги, прекадяваме с тамян и украсяваме с цветя. В миналото най-възрастната жена преливалаа гроба с червено вино. Ритуалът по преливане на вино започвало от мястото, където е главата на покойника в посока наляво – правило се три кръга по края на гроба. В църквата пък се прави богослужение с молитви за починалите.

Върху гроба на починалите палим свещ, която е символ на нашата вяра, а пламъкът напомня за безсмъртието на душите. Тамянът пък символизира чистата молитва, цветята – добродетелите на починалия. 

На Архангелова задушница се отдава и вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България.

На Архангелова задушница, така както при другите задушници, се правят общи трапези. Наричаната още Голяма задушница, тя е последната за годината, затова на общата трапеза на гробищния парк се поставят седем различни ястия (между, които такива любими на починалия), за да „чуят“ благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости. Първата хапка се слага на земята, а първата глътка вино се изсипва на земята и споменаваме починалите с думите „Бог да прости“. Старите хора казват, че видиш ли мушица или пеперудка да жужи около тебе на този ден, значи е душата на покойника.

Правят се помени или наричани още раздавки, подавки. Раздават се на близки, комшии, роднини, дошли на гроба на починалия, а също и на другите хора около съседните гробове, дори непознати.

В раздавката за Архангелова задушница традиционно присъства вино, варено жито, питки (или хляб), пилешко, агнешко или въобще месо, дребни сладки, бонбони, ябълки и други плодове, кекс, но всъщност можете да подадете каквото пожелаете. Житото символизира възкресението, хляба и виното – за спомен на Христовата жертва за нас.

На вниманието на гражданите

Във връзка с предстоящата Архангелова задушница на 07.11.2015г.,

Ви информиране за организацията на самата Задушница:

  • На 07.11.2015г. /събота/, погребения и урнополагания на територията на гробищните паркове /Централен гробищен парк, Гробищен парк Малашевци, Гробищен парк Бакърена фабрика, Гробищен парк Симеоново, Гробищен парк Драгалевци, Гробищен парк Дървеница, Гробищен парк Княжево и Гробищен парк Горна баня/ няма да се извърщват.;
  • Свещенниците, обслужващи задушниците, ще се допускат на територията на гробищните паркове с личните си автомобили до 8.00ч.;
  • На самата Задушница ще се отворят допълнителните врати на централния, католическия и северния вход на Централни Софийски гробища, с цел безпроблемното пропускане на големия поток от посетители;
  • Няма да се допуска влизането на МПС на територията на гробищните паркове, като по изключение ще се допускат само МПС превозващи инвалиди.