Античният театър като кръчма…

Google Google

Само преди дни за пореден път стана ясно, че имаш ли пари в България, няма нещо, което да не можеш да си позволиш.

Няма нищо „забранено”, „ограничено” или „непосилно”, ако имаш кешовица.

И не говоря за скъпо жилище, луксозна кола, дребни далаверки…

Преди дни бизнесменът Георги Самуилов реши, че е твърде демоде да отпразнува рождения си ден в някое луксозно заведение, хотел или дискотека. Хрумна му на човека, че може да покани гостите си да празнуват с него в Античния театър в Пловдив. С хапване, пийване и силна музика. Стилно. Готино. Идея за хора с… пари и въображение?

Общината пък на драго сърце му предоставила терена  на театъра срещу скромните 2800 лв. наем.

Разбира се, едва след като този случай се превърна в скандал, от общината заявиха, че са били подлъгани. Не знаели, че ще се празнува рожден ден. В подадените документи от бизнесмена пишело „благотворителен концерт с коктейл”.

Тоест, стига да имате излишни три бона, може да си наемете без проблем Античния театър в Пловдив необезпокоявани и да си правите в него, каквото ви е на сърце. Като например да си опънете маси с ядене и пиене, да пуснете едни бели чаршафи, за да не ви гледат любопитните минувачи, да си направите мини-концерт и шумно да празнувате до късните часове на нощта.

Все пак, да не забравяме, че Пловдив е европейска столица на културата.

Какво по-европейско и по-културно можем да предложим на света, освен възможността да се празнува насред културен обект със световно значение!?

Бъдете сигурни, че тази привилегия по света я няма.

Г-н Самуилов, в случай, че вие, а и други ваши последователи, се чудите как да отбележите рождения си ден догодина, може би е редно да видите как стават работите в Колизеума в Рим или в Акропола в Гърция. Партито ви на едно от тези места би било дори още по-зашеметяващо.

Възниква само един проблем, че нито в Колизеума, нито в Акропола ще клекнат пред вашите (и на други такива мераклии) пачки.

Защото така е по света – културното и световно наследство не се отдава за три бона за частно парти.

Г-н Самуилов, вие сигурно наистина нямате вина.

Имали сте парите, желанието и идеята за страхотния си рожден ден.

Пробвали сте да я реализирате и очевидно е станало твърде лесно.

Тъжно е от общината да си измиват ръцете, защото са били „подведени”.

Ако живеехме на нормално място, въпросът – можем ли да наемем Античния театър за концерт/парти/рожден ден и т.н. би събудил смях. Сега буди съжаление.

И, колкото и извинения да бъдат поднесени от г-н бизнесмена и от общината, срамът  върху древните руини е вече нанесен.

Той няма да се измие лесно. Ще седи като белег върху европейската столица… на културата.

Автор: Адриана Аврамова

About Другата гледна точка
Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.