Ангела Меркел отново успя, но явно за последен път. Иде ли залезът на канцлерката? Меркел е упорит човек и владее тактиките на властта. Тя не обича острите конфликти и знае как да излезе суха от трудни ситуации. Но достатъчно ли е това? Още една цел е постигната. Ангела Меркел успя да са споразумее с ръководството на ГСДП за нова широка коалиция. Не е ясно обаче колко дълго тя ще остане на своя пост. Това ли е залезът на канцлерката? От изборите за Бундестаг през септември рейтингът на Меркел постоянно пада.

Вероятно това ще е последният и мандат

Лидерката на ХДС знае, че четвъртият и мандат като канцлерка явно ще бъде и последният. Още преди изборите през септември тя се колебаеше дали изобщо да се кандидатира за поста. Не е само опозицията, която настоява за обновление. Някои среди в ХДС залагат на оттеглянето на Меркел и се надяват това да стане колкото се може по-скоро. Макар и да не смеят да изкажат това си желание на глас. Най-вече дясното крило в партията не може да прости на Меркел, че тя насочи консервативния едно време ХДС в либерално-социалдемократическа посока. От дълго време насам консерваторите в нейната партия недоволстват, но малцина се осмеляват да изразят открито своето недоволство, изчаквайки да настъпи краят на „ерата Меркел„.

Откакто през есента на 2015 година канцлерката отвори границите за бежанци, обществото, а и двете побратимени партии християндемократически партии са силно разединени. Докато избирателите на Зелените например хвалят Меркел за нейната миграционна политика, критиците от собствените и християндемократически среди се увеличават. И по време на предизборната борба темата за миграцията игра значителна роля.

Залезът на Меркел започна още преди изборите

На  парламентарните избори, проведени на 24 септември 2017, Ангела Меркел и партията и се представиха слабо. А  резултатите на ХДС и ХСС бяха направо катастрофални. Двете побратимени партии успяха заедно да съберат едва 33 процента от гласовете на избирателите. По-слаб резултат те са получавали само през далечната 1949 година. Меркел обаче не пожела да признае лични грешки.

Вместо това се опита на бърза ръка да състави коалиция между ХДС/ХСС, Зелените и Свободните демократи. Тя се надяваше на успех, но след предварителните сондажи Свободните демократи прекъснаха преговорите. Това също бе поражение за Ангела Меркел. Председателката на ХДС не успя да внесе някаква нова идея в проекта за бъдещо управление, не намери подходящ общ знаменател и не успя да създаде сплотеност между потенциалните коалиционни партньори.

След изборите за Бундестаг Ангела Меркел необичайно категорично се обяви против съставянето на правителство на малцинството, защото това много щеше да затрудни нейното управление. При този модел на нея щеше да и се налага да търси променливи мнозинства за всяко свое управленческо решение – а подобно нещо изисква големи усилия и упорита работа в парламента. Затова опозицията обвини Меркел, че отхвърля тази опция заради собственото си удобство.

Меркел сега наистина успя да създаде коалиция със социалдемократите, но въпросителните остават. Наближава ли залезът на канцлерката? Меркел е упорит човек и владее тактиките на властта. Тя не обича конфликтите и знае как да излезе суха от трудни ситуации. Явно това ще и се удаде и този път. Нещо повече: последните анкети сочат, че ако се беше стигнало до предсрочни парламентарни избори, близо 90% от съпартийците на Меркел все пак биха предпочели именно нея като кандидат за канцлерския пост.