Ангела Меркел остава първа

Angela Merkel Angela Merkel

Германските християндемократи на Ангела Меркел остават първа политическа сила в Германия, но регистрират сериозен отлив на гласове. При социалдемократите това е най-слабото им представяне на парламентарни избори въобще.

Германските християндемократи на Ангела Меркел очаквано печелят най-много гласове на парламентарните изборите в Германия. Според данните от екзитпола, ХДС/ХСС събират 33,1 процента от гласовете, следвани от социалдемократите на Мартин Шулц с 20,4 процента. Спрямо парламентарните избори през 2013 година ХДС/ХСС губят 8,4 процента, което е вторият им най-лош изборен резултат от 1949 година насам.

Още по-тежко поражение претърпяха социалдемократите, които регистрират най-слабото си участие на парламентарни избори въобще – от създаването на Федералната република. В първото си изявление след обявяването на данните от екзитпола, техният лидер и кандидат за канцлер Мартин Шулц обяви, че германските социалдемократи излизат в опозиция. А с това отпада и възможността за създаване на широка коалиция.

Десните популисти – за първи път в Бундестага

Трета парламентарна сила се очертава да бъдат десните популисти от “Алтернатива за Германия” (АзГ) , които засега печелят 13,2 процента. Този резултат ги вкарва в Бундестага и за пръв път от 1950-те години насам в германския парламент ще има и дяснопопулистка фракция.

С резултат от 10,4 процента в Бундестага се завръщат свободните демократи, които преди 4 години не успяха да преминат 5-процентната бариера. Зелените вземат 9,3 процента, а Левицата – 8,9 на сто от гласовете, според данните от екзитпола. Всички останали партии събират 4,7 процента.

При тези изборни резултати биха били възможни или широка коалиция, която обаче отпада от сметките заради решението на социалдемократите да излязат в опозиция, или тройна коалиция между ХДС/ХСС, свободните демократи и Зелените.

Избирателната активност е съизмерима с тази на парламентарните избори преди 4 години – по данни на ZDF бюлетини са пуснали 77 процента от имащите право на глас 61,5 милиона избиратели.

About Другата гледна точка
Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.