Канцлерката остава в играта: иска четвърти мандат

Вече е официално: Ангела Меркел потвърди, че ще се кандидатира още веднъж за канцлерския пост. На изборите за Бундестаг през 2017 година председателката на ХДС ще се състезава за четвърти управленски мандат.

Ангела Меркел обяви решението си в неделя вечерта. „Дълго обмислях въпроса, а решението ми бе всичко друго, само не и тривиално”, каза тя на пресконференция след края на заседанието на ръководството на ХДС в Берлин. В началото на декември тя ще се кандидатира отново и за председателка на ХДС – на конгреса на партията в Есен. Меркел смята, че председателският пост в партията е неделимо свързан с канцлерския.

Решението си да се кандидатира още веднъж и за двата поста Меркел обоснова с предизвикателствата пред Германия. „Знам отлично с какво трябва да продължим”, увери тя. Като примери посочи укрепването на пенсионната система и ускоряването на дигитализацията. „Мога да допринеса със своя опит, знания и, разбирасе, с нови идеи”, каза Меркел.

В същото време тя предупреди за опасността от прекален оптимизъм. „Както никога досега ще бъдем атакувани от всички страни. Затова съм готова да водя една предизборна борба, която няма да си прилича с нито една кампания дотук”, каза Меркел. Тя потвърди, ще се кандидатира за пълен управленски мандат до 2021 година.

Реакциите на другите

Лидерът на Християнсоциалния съюз (ХСС) Хорст Зеехофер сигнализира, че партията му може да подкрепи кандидатурата на Меркел, но ще зависи от това дали партньорите ще успеят да изчистят някои тематични различия. По думите му, ХДС и ХСС са на път да се разберат за миграционната политика.

Генералният секретр на Социалдемократическата партия Катарина Барлей заяви, че Меркел няма убедителна визия за бъдещето на Германия. „Тя няма отговори на истинските проблеми и грижи на хората в нашата страна”, каза Барлей.

Лидерът на Зелената партия Джем Йоздемир заяви, че се очертава „тежко политическо противостоене”, а председателят на либералните свободни демократи Кристиан Линднер каза: „ХДС играе с последния си коз, без да знае дали той е печеливш”.

Нелоши шансове за успех

Междувременно изглежда, че подкрепата за Меркел отново започва да нараства. Актуални социологически проучвания показват, че 55 процента от германците се обявяват за това Меркел да остане на власт и след изборите през 2017 година. Ако наистина бъде избрана за четвърти път, тя има шанс да „настигне“ предшествениците си Конрад Аденауер и Хелмут Кол. Съоснователят на ХДС Аденауер беше канцлер в продължение на 14 години, а Хелмут Кол се задържа на върха цели 16 години.