Ако вбесят Манолова докрай

Мая Манолова Мая Манолова

Ако вбесят Манолова докрай

Тези думи на омбудсмана Мая Манолова се превърнаха в цитат на деня: “Ще се кандидатирам за кмет на София, ако ме вбесят докрай“. Ето какво можем да очакваме, ако Манолова влезе в битката за София:

Пътят на политиците винаги е постлан с добри намерения. А този на омбудсмана – с най-добрите. Общественият защитник Мая Манолова би се кандидатирала за кмет на София, за да направи добро. Или по-скоро – за да продължи да прави добрини на гражданите.

Така поне излезе от неделното ѝ участие по bTV. На поредния въпрос дали ще се яви на местните избори наесен, Манолова отговори с поредното: “Нямам решение”. Нито потвърждава, нито отрича.

Но пренебрежението към това, за което тя и гражданите се борят, е вбесяващо, каза Манолова. “Тоест, ще се кандидатирате за кмет, ако Ви вбесят докрай?”, обобщи водещата. И получи отговор в същата стилистика: “Ако ядосат гражданите, ако продължат да се подиграват с избирателите…”.

Ама разбира се, че управляващите ще ни ядосват. Ама разбира се, че институциите ще продължат да ни се подиграват. Но преди септември няма да чуем нито едно име на кандидат-кмет на София. Чак тогава ще знаем със сигурност дали Манолова ще е сред тях и дали на настоящия столичен кмет Йорданка Фандъкова ще бъде възложено да се състезава за нов мандат или премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов ще извади асо от ръкава – чист(о) нов кандидат.

Колко над БСП е Мая Манолова?

Лидерът на софийската организация на БСП Калоян Паргов вече даде да се разбере, че БСП търси кандидатура за кмет на София, която да е извън рамките на партията. И че припознава Манолова като надпартийна кандидатура. Не бих била кандидат на никоя партия, отвърна Манолова. Което обаче не означава, че би имала нещо против партийната подкрепа.

Но колко надпартийна е Мая Манолова, изстреляна в голямата политика от някогашния лидер на БСП Сергей Станишев и избирана три пъти за депутат с листата на социалистите? Четирите години като омбудсман едва ли я дегизират като надпартийна.

Според Паргов, столичните социалисти търсят кандидат по модела, по който бе номиниран Румен Радев. Но формулата, която проработи при Радев, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП, едва ли ще е ефективна при Манолова в София. Както написа Юлиана Методиева, главен редактор на “Маргиналия”: “Любимата партия винаги ще наднича иззад Мая, колкото и да се преструва тя на независима. Направо ще стърчи…”. БСП може и да наднича, но подкрепата за евентуална кандидатура на омбудсмана за кмет на столицата не е гарантирана – и то не само заради лидерката на социалистите Корнелия Нинова.

А „стърчането” може да започне още от листата с общински съветници, която върви с кандидата за кмет. Кой ще ги номинира, и те ли ще са надпартийни? И ако не, колко “партийни” ще са? Ще трябва да се отговаря и на въпроси за финансирането на кампанията.

И не на последно място: ако влезе в битката за София, залогът за Манолова е голям – загуби ли, не би било редно да доизкара мандата си като омбудсман. Това би я демаскирало.

Чутовна активност

Впрочем, тук откриваме няколко интересни сходства. Ако Манолова все пак бъде номинирана без партия зад гърба си, значи разчита главно на мажоритарния вот, помогнал навремето и на Борисов като независим кандидат за кмет на София. И още сходства между двамата: високият рейтинг на Борисов като главен секретар на МВР и на Манолова като омбудсман. И тя като Борисов се впуска от една акция в друга и развива чутовна медийна активност.

Омбудсманът осъди столичната „Топлофикация” заради отказа да предостави данни по Закона за достъп до обществена информация. Предмет на спора бяха юрисконсултските възнаграждения, които длъжниците на „Топлофикация” трябва да изплащат при дела. Манолова беше попитала за какво са похарчени близо 15 милиона лева, събрани през 2015 година от дела срещу 21 хиляди софиянци, но ръководството на общинската фирма отказваше да даде информация. След тригодишна сага се оказа, че “Топлофикация София” е платила над 2 милиона лева на адвокатски дружества, въпреки че за нея работят 19 юрисконсулти. Но тази битка имаше единствено медиен ефект – през приемната на омбудсмана минаха хиляди хора, а тя се явяваше в куп медии, за да разкаже как иска да озапти столичното парно. Но дори и такса “сградна инсталация” остана.

В същото време Манолова се представя вече и като “зелена”. Ще подаде жалба срещу промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Срещу тях протестират природозащитници, любители на дивото къмпингуване, хора, които са сред избирателите на т.нар. градска десница. “Промените налагат тежки санкции на тези, които предпочитат дивото къмпингуване, казват им – ще почивате на едни определени места, по определени правила, но никой не ти казва какви ще са те”, възмущава се Манолова.

В следващ епизод може да я видим на нов протест, където гръмко да заявява, че няма да позволи хората да бъдат мачкани – и че ще бъде с тях докрай. Но какво от това…

Мая Манолова:

Днес здравният министър представи новия здравноосигурителен модел, в чиято основа е демонополизация на здравната каса. Целта е здравноосигурените граждани да могат да избират къде да се осигуряват – в частен здравен фонд или в НЗОК, като размерът на здравната вноска от 8% се запазва.
Едва ли има човек, който да не се съгласи, че наистина има нужда от модел, който да осигурява по-добър достъп до здравеопазване, по-високо качество, по-добър контрол, повече профилактика, повече превенция. Но в същото време остава въпросът по какъв начин ще бъдат постигнати тези цели.
За съжаление, представеният модел е само обща рамка с неясни контури, в която липсва конкретика и поражда многобройни въпроси. А те варират около здравната вноска и около парите, които ще влизат в системата. Опасявам се, че всичко това може да оскъпи здравеопазването. Не стана ясно и как демонополизацията ще реши проблемите в системата, а именно регионалните диспропорции и исканията на медицинските специалисти, към които е поет ангажимент, за по-добри условия на труд, възнаграждения и кариерното им развитие. Не става ясно и как ще се подобри достъпността на пациентите до съвременни лекарства. Как ще се обезпечи лечението на децата с тежки заболявания и на пациентите с редки заболявания? Как ще се реши въпросът с ваксинопрофилактиката, със скрининга в условията на здравно осигуряване, което се предлага от различни фондове?
Попитах каква ще бъде ролята на съсловните организации в новия модел. Дали ще има рамково договаряне при положение, че има свободно ценообразуване, а също и какво ще се случи с трипартитния модел на управление на НЗОК, която остава да съществува и в новата ситуация по какъв начин ще се партнира, ще се надзирава, ще се осъществява мониторинг.
Най-важното в случая обаче е да сe започне реална реформа. Да се спре с дискусиите, обсъжданията, прехвърлянето на топката. Крайно време е да се действа!

About Другата гледна точка
Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.