Голяма част от сънародниците ни живеят в панелки. България при население от около 7,2 млн. души има над 5,3 милиона жилища, сочат обобщени данни на НСИ за жилищния фонд у нас.

Около 3,9 милиона от жилищата са в градовете и около 1,4 милиона броя – в селата.

Пак по данни на националната статистика – в градовете у нас живеят около 5,3 млн. българи, а в селата – близо 1,9 милиона.

Застроената полезна жилищна площ в градовете е около 190 млн. квадратни метра, а в селата – около 94 милиона кв. метра.

Почти 9 от всеки 10 българи живеят в собствено жилище, като 48 на сто от сънародниците ни живеят в апартаменти, почти същия процент – в еднофамилни къщи, а останалите 4 процента обитават жилище под наем на пазарни или държавни цени, сочат последни данни на Евростат.

Така у нас близо 96 на сто от населението живее в собствен дом, но въпреки това половината жилища са пренаселени, отчита анализът на европейската статистика.

Най-висок дял на хората, които обитават собствени жилища е регистриран в Румъния – близо 97 на сто от  населението на страната живее в собствени домове. Следваме ние, Литва и Словакия – по 95 на сто, Латвия, Словения и Полша – по около 90 на сто и др.

В Швейцария едва около 5 на сто от хората живеят в собствен дом, а близо 60 на сто живеят като наематели.

Много нисък процент на хората, които имат собствен дом е регистриран още в Холандия, Исландия, Швеция и Дания – между 8 и 10%.