8 тайни за бизнес успех

През 1997 г. Майкъл Джефрис кани 15 топ гурута на интервю за да събере информация за своята книга. След като говори с всички, отсява 8-те тайни на успеха, с които 15-те учасника единодушно се съгласяват.

  • 1. Поемете 100%-ва отговорност за живота си. В общество, в което хората обвиняват всичко и всички за своя провал – от родителите си до правителството, тези които не са си само-насадили „манталитета на жертвата„, единствено успяват. Ако обвинявате нещо друго или някой друг освен себе си, означава, че нещо друго или някой друг имат контрол върху живота ви, а не вие самите, което не е вярно. За вашето положение в монета е отговорен само един човек и това сте вие самите и колкото по-бързо го осъзнаете, толкова по-добре за вас.
  • 2. Поставяйте конкретни цели в живота си. Какво отличава мотивираните хора от другите? Мотивираните мислят и правят това, което искат, те са се устремили към желанията си и отстраняват препятствията по пътя им до там. Останалите просто се опитват да вървят по път с по-малко препятствия, за който не е ясно къде води. Когато имате определена цел в живота си, вашата основна грижа е да правите нещата правилно и усърдно. За предприемачите това е намирането на кауза, в която вярват и построяването на империя около нея. Хората без кауза и цели не отиват никъде.
  • 3. Бъдете готови да платите цената. Бъдете готови да платите цената за вашите мечти. Всяко нещо което правите, дори и най-малкото, влияе на вашето бъдеще. За всяко нещо, което правите, дори и най-малкото, вие трябва за платите определена цена. Ако искате да си сготвите вкусна и обилна вечеря, тогава няма да можете да потичате в парка, примерно. Вие се изправяте пред въпроса сега да си мързелувам вкъщи и да си похапна ли или да отида да подобря физическата си форма с малко джогинг. Тоест цената, която плащате за това да си останете вкъщи, да мързелувате и да си хапнете е това, че няма да подобрите физическата си форма. А искате ли да имате прекрасна фигура? Готови ли сте да платите цената за нея и да я плащате всеки ден? Да се лишавате от всевъзможни вкусни ястия и да отделяте редовно време за физически упражнения? Същото е с всяко едно нещо, което искате и което правите. За да го постигнете трябва да искате и да платите цената за него. Това е основна разлика между хората постигащи мечтите си и хората, които неуспяват.
  • 4. Фокусирайте се. Всеки ден се занимавате с хиляди неща, телефонни обаждания, поща, пътувания, искате да отделите време на приятели, семейство, забавления и т.н. Да се фокусирате означава да се откажете от нещо в настоящето, поради това, че инвестирате времето си в това, от което ще получите големи ползи в бъдещето. Ако се опитвате да се занимавате с хиляди неща, едва ли ще успеете, но дори и да е така, със сигурност не можете да се справите с всички качествено и така както ви се иска и в най-общия случай вършите всичко посредствено.
  • 5. Станете екперт в своята област. Една фундаментална черта, която всички успели хора притежават е, че те възприемат сериозно професията си. Те усилено се стремят да бъдат по-добри и най-добри в това, което правят и са готови на всичко, за да го постигнат. Ако някой тръгне с камера след вас на мястото, където работите или правите бизнес и ви снима цял ден, после като гледате касетата ще се почувствате горди или недоволни от това, което виждате? Вземете днес решението да бъдете най-добър във вашата област! Започнете, като наблюдавате какво правят най-добрите и разберете как го правят.
  • 6. Създайте си план как да постигнете това, което искате. Извадете лист хартия и напишете най-отгоре това, което искате да постигнете. Имайте предвид, че това е едно от трудните неща, понеже много хора дори не знаят какво искат или не искат нищо от живота. След като пред вас стоят целите, сега помислете за отговори на въпроса „Как да постигна това, което е написано?“ Можете да се затворите на спокойствие някъде и да започнете да записвате всяка идея, която ви дойде на ум, независимо колко невероятна ви се струва, след което си направете почивка и след ден погледнете написаното и помислете над всяка една точка. Отсейте тези, които стават и продължавайте напред. Направете всичко необходимо, за да имате в крайна сметка ясна стратегия как да постигнете това, което е написано най-отгоре на листа.
  • 7. Никога не се отказвайте. Никога, никога и пак никога не се отказвайте от това, което искате да постигнете. Независимо дали успявате или сте се провалили няколко пъти, трябва напълно да се отдадете на целите си. Ако се провалите, се поучете от провала, ако паднете – ставайте и продължавайте напред. Просто изтрийте от съзнанието си опцията да се откажете. Трябва да бъдете готови да направите каквото и да е необходимо за постигането на целите ви и го правете докато не ги постигнете. Силата на постоянството е невероятна. Всяка една малка крачка, която правите към успеха е част от крайния брой стъпки, които трябва да извървите до него. Просто не спирайте да крачите и ще отидете там, за където сте тръгнали.
  • 8. Не отлагайте днешната работа за утре. Никой не знае колко време му остава, за да осъществи мечтите си. Трябва също така да помним, че никой от нас няма да живее вечно. Часовникът си тик – така и рано или късно времето на всеки изтича! Каквото сте постигнали – това ще остане. Успяващите добре осъзнават това и не гледат на него като нещо негативно, а го използват, за да се „впрегнат на бързи обороти“ напред. Лимитираното време ги кара да преследват мечтите си колкото се може по-страстно и по-енергично за да ги постигнат до края на живота си.