пт. дек. 2nd, 2022

10 факта за Елизабет Втора по случай 95-ия ѝ рожден ден

Днес Кралица Елизабет Втора навършва 95 години. Преди броени дни тя изгуби съпруга си Филип, който доживя почти до 100. Животът и „службата“ на Елизабет предлагат многобройни уникални факти и рекорди. Ето част от тях.

Двегодишната Елизабет: родена е на 21 април 1926

Елизабет Втора се ражда на 21 април 1926 г., но тържествата по случай рождения ѝ ден по традиция се провеждат на втората събота от юни. Тази традиция възниква в резултат от два фактора: лошото време и британския прагматизъм. През 1748 г. крал Джордж II решава да празнува рождения си ден през юни, защото ноември (когато всъщност е роден) не предлага подходящо време за публични празненства.

Нито един ден в училище

Милиони деца мечтаят да не ходят на училище. За свое щастие или нещастие Елизабет е освободена от това задължение. Тя получава образованието си от частни учители в двореца, които ѝ преподават всички важни предмети, плюс конституционна история, право и френски език. Въпреки това Елизабет на няколко пъти признава, че съжалява за пропуснатотото училище.

Мъжът на две крачки зад кралицата

Починалият наскоро принц Филип, с когото Елизабет Втора сключва брак през ноември 1947 г., всъщност е неин трети братовчед. Филип произхожда от благородническия германски род Батенберг, но замества това име с британския превод Маунтбатън. Според някои източници, Елизабет още на 13-годишна възраст се влюбва във Филип. За сватбената си рокля тя плаща с купони, които успяла да скъта след войната.

Елизабет и седемте шаферки: снимка от сватбата

Роклята, която носи кралицата по време на сватбата си, е ушита от Норман Хартнъл. Той дълги години е неин моден дизайнер, като създава и тоалета за коронацията на Елизабет. Според списание „Вог„, Хартнъл подготвил девет варианта за този тоалет. Кралицата накрая избира рокля с флорални бродерии, като отделните цветя символизират всяка една страна в Обединеното кралство и в Британската империя.

Короната, която Елизабет почти никога не носи

Планина от светлина“ – така се превежда персийското име на прочутия диамант „Кохинор„, който има повече от 2000-годишна история. Твърди се, че е открит от индийски роб, че никога не е продаван за пари, а британците си го присвоили по време на своето колониално владичество в Пенджаб. 108-каратовият диамант се пази заедно с останалите кралски накити в лондонския Тауър.

Монарх с рекордно дълъг стаж

Елизабет Втора е коронясана на 6 февруари 1952 година, след смъртта на баща ѝ, крал Джордж Шести. Тя седи на трона вече 69 години – и така изпреварва пра-пра-баба си Виктория, чието управление продължи 63 години.

Не ѝ трябва нито паспорт, нито шофьорска книжка

Британски паспорт, в който пише „Нейно Величество Елизабет Втора“ – не, на кралицата такъв документ не ѝ трябва. Така поне пише на официалния уебсайт на британския кралски двор. Останалите членове на двора обаче имат паспорти, а повечето – и шофьорски книжки. Елизабет е единственият човек във Великобритания, който няма нужда и от свидетелство за правоуправление на МПС.

Вечна любов

Кучетата от породата корги открай време са голямата слабост на Елизабет Втора – редом с конете. Първото корги се появява в живота ѝ през 1930-те години, когато кралят получава като подарък кученце на име Дуки. Любимото корги на Елизабет обаче се казва Сюзън, чийто потомци в продължение на 80 години живеят в Бъкингамския дворец и радват кралското семейство. В момента Елизабет живее с две коргита.

Звезда на световните екрани

Елизабет Втора играе главната роля в над 225 документални или игрални филма. През 2013 британската филмова асоциация BAFTA дори присъди на кралицата специална награда „за забележителния ѝ патронаж над филмовата и телевизионна индустрия„. На снимката се вижда британската актриса Клеър Фой, която играе ролята на Елизабет Втора в по-ранните сезони на нашумелия сериал „Короната“ по „Нетфликс„.

Елизабет не е най-богатата – нито сред коронованите, нито сред британците

Около 400 милиона евро – на толкова специализираното издание „Форбс“ изчислява състоянието на кралицата. Звучи внушително, но се оказва доста скромна сума в сравнение с банковата сметка на Уестминстърския херцог, който притежава 11,5 милиарда евро. В списъка на най-богатите британци Елизабет Втора заема едва 372 място.