Австрийският канцлер Карл Нехамер пристига в България. Стъпка напред към Шенген?

Австрийският канцлер Карл Нехамер и вътрешния министър на страната пристигат в България и ще посетят българо-турската граница. Виена настоява ЕС да осигури повече подкрепа на София за защита на границите.

Австрийският канцлер Карл Нехамер и вътрешния министър на страната Герхард Карнер пристигат в България на 23 януари, съобщават австрийски медии. В понеделник двамата ще посетят българо-турската граница, съвместно с колегите си от София.

Българското президентство уточнява в прессъобщение, че Румен Радев ще посети Елхово заедно с Нехамер и Карнер. Там се намира регионалният координационен център, част от системата за наблюдение на българо-турската граница.

Виена настоява за повече европейска подкрепа за България

През декември Австрия наложи вето на присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. Като официална причина Виена посочи проблемите с незаконната миграция. Страната обяви още, че Шенгенската система не функционира заради големия брой нерегистрирани мигранти, които влизат включитено на нейна територия. Управляващата Австрийска народна партия, от която са и Нехамер, и Карнер, отхвърли твърденията, че ветото е било заради вътрешнополитически причини, припомня „Ди Пресе“.

Австрия декларира подкрепа за България в защитата на европейските граници, включително с допълнителни средства от ЕС за защитни съоръжения и увеличаване на капацитета на Фронтекс – европейската агенция за гранична и брегова охрана, пише още австрийското издание. Канцлерът ще обсъди въпросите с президента Радев и със служебния премиер Гълъб Донев. През изминалата седмица вътрешният министър на Австрия Карнер се срещна с новия ръководител на Фронтекс – Ханс Лейтенс. Посещението в България се случва две седмици преди срещата на върха на ЕС в Брюксел по въпросите на миграцията.

Австрийското вето разочарова България и Румъния

В България и Румъния австрийското вето за Шенген предизвика дълбоко разочарование, въпреки че не беше изненадващо. В четвъртък Румъния обяви, че ще върне посланика си Емил Хурезяну обратно в Австрия. Той беше извикан за консултации в Букурещ след налагането на австрийското вето. А в петък външният министър на Австрия Александър Шаленберг се срещна с румънския си колега Богдан Ауреску на Световния икономически форум в Давос, съобщи държавната медия ORF. Ауреску е призовал Шаленберг да преразгледат позицията си за Шенген.

Гърция е подкрепила присъединяването на двете държави към Шенгенското пространство при скорошното посещение на гръцкият министър на миграцията Нотис Митаракис при Нехамер и Карнер във Виена, посочва още „Ди Пресе“. Атина се е изказала и за по-силна подкрепа от страна на Брюксел за България за защитата на европейските граници.

Австрия твърди, че през 2022 г. в страната са били задържани над 100 000 мигранти. По данни на Министерството на вътрешните работи във Виена 40% от тях са дошли от Турция през България, като това са предимно хора от Афганистан, Сирия, Мароко, Египет и Сомалия. Австрийският ежедневник цитира българския експерт по миграцията Тихомир Безлов, който поставя под съмнение тези числа.