Срещата на ЕС в Брюксел: три проблема и историята с Унгария

Ще решат ли за таван на цените на газа? Ще убедят ли Австрия да се съгласи с приемането на България и Румъния в Шенген? И как ще се държат с Орбан? От срещата на върха на ЕС се очакват отговори на важни въпроси.

Таванът на цените на газа…

…все още предизвиква сериозни спорове. Най-малко 15 държави го подкрепят, но други са категорично против. Междувременно Европейската комисия предлага варианти за „ограничен и гъвкав таван на цените”, който да предотврати екстремните ценови флуктуации.

Проблемът е обаче, че министрите на енергетиката досега не са успяли да постигнат консенсус. Редица държави имат резерви, включително Германия и Нидерландия. Опасенията им са, че доставките ще бъдат пренасочени към места, където търговците могат да печелят добре – далеч от Европа.

Заради спора се отлагат и плановете за съвместно закупуване на газ и разширяването на експлоатацията на възобновяемите енергийни източници.

Пътуването без гранични проверки…

… в Европейския съюз си остава в бъдеще време за гражданите на България и Румъния. Присъединяването на двете държави към Шенгенското пространство, в което европейските граждани могат да се придвижват без гранични проверки, се провали заради съпротивата на Австрия.

Страната се притеснява, че в ЕС ще пристигнат още повече мигранти, но редица членове на управляващата коалиция в Австрия не смятат, че това е резонно. Според ЕК България и Румъния отдавна са изпълнили всички изисквания за влизане в Шенген.

Германия и повечето други държави от ЕС се надяват на тази среща на върха да успеят да променят позицията на австрийския канцлер Карл Нехамер.

Потенциалната търговска война със САЩ…

… трябва да бъде избегната на всяка цена. Съществува голяма загриженост, че правителството на президента Джо Байдън с гигантската си програма за икономическо стимулиране ще даде на американските компании несправедливи конкурентни предимства, а европейците няма да получат нищо.

Засега Европа няма яснота как да реагира. С по-облекчени правила за държавни помощи за европейските компании, както предложи председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен? С подобни на американските субсидии за продукти от ЕС, които биха могли да доведат до трансатлантическа надпревара за субсидии – и вероятно ще трябва да бъдат финансирани с допълнителни съвместни заеми?

Голямата разпра с Унгария…

… засега остава по-скоро на заден план. Въпреки (или може би поради) историческото решение на другите държави от ЕС да отрежат 6,3 милиарда евро от субсидиите за Унгария, тъй като правителството на Виктор Орбан не полага достатъчно усилия за борба с корупцията и целенасочено подкопава правовата държава.

Все пак Орбан оттегли ветото си върху редица важни европейски проекти като очакваните нови 18 милиарда финансовеа помощ за Украйна. Вероятно за да спаси поне субсидиите за борба с коронавируса. ЕС заплаши, че ще спре голяма част от парите, предназначени за Унгария по тази линия.

Така че опасенията за разпра на тази среща на върха не се потвърждават. Но би било интересно да се види как ще се държи Орбан с колегите си в Брюксел.