Русия прави „нов опит за кражба на чужди земи“

Анексията на Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон е „безсмислен опит да се прикрие нова кражба на чужди земи“ и тя никога няма да бъде призната за легитимна. Международните реакции от действията на Путин са крайно остри.

Миналата нощ Путин призна окупираните от Русия украински области Херсон и Запорожие за независими държави. От гледна точка на Москва това е предпоставка въпросните региони да поискат присъединяване към Русия. Формалната церемония в Кремъл по анексията на Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон е още днес.

Псевдореферендумите, проведени от Кремъл, не могат да прикрият факта, че става дума за „безсмислен нов опит да се прикрие кражбата на чужди земи“, заяви американският външен министър Антъни Блинкън и добави, че Вашингтон никога няма да признае подобна стъпка.

САЩ ще оказват помощ, докато е необходимо

Според него въпросните референдуми не отразяват волята на народа, а са чисто и просто един нелегитимен спектакъл, режисиран от руските представители в нарушение на международното право. Блинкън потвърди обещанието на американския президент Байдън, че САЩ ще подкрепят Украйна дотогава, докато е необходимо.

Генералният секретар на ООН Гутериш на свой ред заяви, че анексията на украински земи, организирана от Путин, няма никаква правна стойност.

Правителството в Киев нарече последните действия на Русия безсрамно заграбване на земя, а президентът Володимир Зеленски свиква днес извънредно заседание на Съвета за национална сигурност.

Германската външна министърка Аналена Бербок нарече гласуването на организираните от Русия псевдореферендуми „обратното на свободни и честни избори“. Хората са били „извеждани от домовете и работните им места“ със заплахи, а понякога дори и под дулото на оръжие, за да гласуват и да пускат бюлетини в стъклена урна – каза Бербок.

Резолюция на ООН, която няма шанс

Днес Съветът за сигурност на ООН в Ню Йорк ще гласува резолюция, осъждаща фалшивите референдуми. Това съобщи френското председателство. Резолюцията, внесена от САЩ и Албания, няма шанс да бъде приета, тъй като Русия, която е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, може да наложи вето. Въпреки това текстът вероятно ще бъде представен на Общото събрание на ООН по-късно.