„Родната полиция ни пази“. А кой ще ни пази от нея?

Мъж, който от 17 години няма книжка, уби двама души в София. Очевидно над него е бил разпънат полицейски чадър. „Родната полиция ни пази„, а кой ще ни пази от нея?

Ако някой вярата убива и престъпниците сам прикрива, ако някой пред лъжата лази – нашата полиция ни пази„, изпя преди десетина години Веселин Маринов. Ами ако „нашата полиция“ всъщност прикрива престъпниците, кой ще ни пази от нея? Очевидно можем да разчитаме само на късмета. Особено след като човек, който от 17 години няма книжка, но се оказа с полицейски чадър, уби двама души в София, карайки с абсурдна скорост. До него вероятно е пътувала полицейска служителка, а в автомивката му полицаи са си миели колите безплатно. Корупцията в българската полиция е много по-мащабна. Причината бе назована вчера по БНТ от бившия директор на Националната полиция ген. Васил Василев – липсата на контрол.

Системата пази своите

Докато за реформи се приемат структурни преобразувания – местене на хора и закриване на полицейски участъци, но не и проверки за интегритет, техническа обезпеченост и повишаване на квалификацията, МВР ще осигурява заетост, но не и сигурност.

Само преди месец министърът на вътрешните работи Бойко Рашков обяви, че 98% от реформата в МВР е приключила – макар че почти нищо от договореното в коалиционното споразумение не е изпълнено. Изглежда, че връзките между полицейски служители и организирана престъпност попадат в останалите 2%. На тези връзки се гледа като на домашното насилие – знае се, ама важното е да не излязат „навън„. Дори да ви се струва, че някоя патрулка пази бизнеса на наркодилърите в квартала – привидяло ви се е, ако научите за полицай, замесен с крадени коли или трафик на хора – объркали сте се. От жалби и сигнали няма смисъл – системата пази своите.

За тази система българските данъкоплатци са осигурили един от най-големите бюджети – 2.060 милиарда лева за 2022 г., от които 1.815 млрд. лева за заплати, в т.ч. на хора, които в разрез със Закона за МВР работят и на други места. Контрол отново липсва, дори и тези „други места“ при някои да са в престъпния свят. С актуализацията на бюджета за 20-процентно повишение на заплатите в МВР са осигурени допълнителни 175 милиона лева.

За това увеличение синдикатите в МВР настояват от февруари. Те излизаха на демонстрации за по-добро заплащане от години. Гражданите обаче не излизат на протести за повече сигурност, макар да усещат мощта на МВР предимно при протести или сблъсъци с футболни агитки.

Същинска реформа така и не е проведена

Същинска реформа в МВР не се е случвала. Сред причините е, че за вътрешни министри биват назначавани все хора от системата. Няма как те да започнат да си „чистят къщичката“ – иначе не биха могли да използват МВР за разчистване на политически и бизнес сметки. Резултатът е, че вътрешното министерство се пълни със служители, които са лоялни към партията, която е на власт, както и със семейни кланове и „баджанаци„. Такива кадри не могат да защитят предприемачи, чиито бизнеси се изземват силово, нито ще си мръднат пръста при сигнали за домашно насилие.

Липсата на сериозни разкрития за корупция не подминава МВР. А ако началникът взема подкупи и се колаборира с престъпни босове, защо да не го прави и обикновеният полицай? През ноември м.г. МВР разсекрети видео от среща на бившия вече вътрешен министър Младен Маринов с криминално проявени лица от кръга на Димитър Желязков – Митьо Очите – и Маргините. Срещата е била през 2005 г. в Слънчев бряг, когато Маринов се е изкачвал по кариерната стълбица в МВР.

Необходима е решителност

Колко от работещите в МВР вършат услуги на престъпни групи или продават информация, възползвайки се от достъп до Шенгенската информационна система и „Български документи за самоличност„? Отговорите едва ли знае и дирекция “Вътрешна сигурност„, за която наскоро се чуха предложения да излезе от МВР.

През 2010 г., по време на първия кабинет на Бойко Борисов, вътрешният министър Цветанов и главният прокурор Борис Велчев обявиха, че около 250-300 човека от престъпния контингент тормозят страната, знаят се, но никой не е работил срещу тях. 70 000 прокурори, следователи, полицаи, разузнавачи и агенти са срещу 300 души от контингента, каза тогава Борисов, а Велчев заяви, че „ако не се справим, значи при нас има нещо сбъркано„. Дванайсет години по-късно се вижда, че много е сбъркано, а ъндърграундът не само е на светло, но и държи част от границата на ЕС.

Предвид размера на корупцията в България, изглежда, че всички звена в системата на сигурността, не само МВР, се нуждаят от преучредяване. Управляващите така и не извършиха пълен функционален анализ на системата на МВР, който трябваше да е готов до 6 месеца – за което се договориха на преговорите за коалиционно споразумение, нито подготвиха нов закон за министерството.

Демокрацията вече не завършва с гръм и трясък – с революция или военен преврат, а с хленчене: с бавното и постоянно отслабване на критични институции като съдебната система и медиите и постепенната ерозия на дългогодишните политически норми“, пишат в книгата си „Как умират демокрациите“ Стивън Левицки и Даниел Зиблат. Отдавна чуваме как скимти българската.