България: как Радев овладя сектор „Сигурност“ в държавата

Запазването на шефовете на служби, назначени от президент, лансиран от резидент на КГБ и избран по спуснат от Москва профил, е политическо самоубийство за българската парламентарна демокрация.

Възможно ли е правителство, излъчено от парламента в парламентарна по Конституция държава, да запази на постовете им шефове на спецслужби, назначени от един единствен човек? При неустойчивата българска демокрация и войната в Украйна, разпространяваща нестабилност по света, това би било равносилно на политическо самоубийство. По БНР вчера бившият премиер Иван Костов предупреди, че тъй като нямат връзка с „многопартийната политическа система, тези служби са опасни„.

Затова и тяхната смяна е сред темите, обсъждани на продължилото четири часа и половина заседание на Националния съвет на „Продължаваме промяната“ (ПП) – в контекста на отдалечаването на България от ЕС и НАТО и опасността от превес на проруските сили в българския парламент в следващите година-две. Дискусиите от партийния форум станаха публично достояние след като ги разпространи депутатът от ПП Радостин Василев, който записал и заседанието. „Без да се сменят службите, ще ви бламират отвсякъде„, цитира Борисов съпредседателят на ПП Кирил Петков. Лидерът на ГЕРБ го знае най-добре – наясно е какви са възможностите на службите и техните информационни масиви. Той смени шефа на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) Петко Сертов на осмия ден от клетвата, която положи първото му правителство – официално бе съобщено, че решението е съгласувано между Борисов и президента Георги Първанов. 

Вече две години сектор сигурност в България е овладян от президента Румен Радев чрез назначенията, извършени от неговите служебни управления. Да, това е политикът с все още най-висок рейтинг, и да – това е онзи, който се включи в разграждането на модела на ГЕРБ само с един вдигнат юмрук и за 2 години успя да го смени със свой.

Цялото президентско войнство

Резултатът е, че шефовете на контраразузнаването, външното разузнаване, военното, на НСО, на агенцията за подслушване и следене са все на президента Румен Радев, като промените стигнаха и до заместниците им. А все по-често из коридорите на МВР като кадровик на сектора е спряган неговият съветник Пламен Узунов. Настоящият служебен кабинет на Радев преназначи преди месец на поста председателя на ДАНС Пламен Тончев, когото предишният служебен премиер Стефан Янев изтегли от Кюстендил, където ръководеше местната териториална дирекция. До октомври 2027 г. бе преназначен скорострелно от служебното правителство и шефът на Държавна агенция „Технически операции“ (ДАТО) Бисер Борисов, назначен през 2021 г. пак от Янев. Това е службата, която се занимава с подслушване и следене.

През юни 2021 г. беше освободен и тогавашният шеф на ДАР (Държавна агенция Разузнаване) Атанас Атанасов с мотива, че не е предоставял необходимата информация на президента. В изявление Атанасов заяви, че основната причина за отстраняването му е „дългата ръка на Кремъл и донякъде координирани действия с един известен бизнесмен с много обвинения, които може и да са едно цяло с Кремъл„.

Съгласувано с партньорските служби

Репликите от записа, които ще докарат големи главоболия на ПП и нейните лидери Кирил Петков и Асен Василев – наред с лошата им кадрова политика, също са свързани със спецслужбите. Става въпрос за тази, че имената на бъдещите шефове на служби са „синхронизирани с посолствата„. Следва въпрос и отговор на Василев, че „ДАНС, НСО, главният секретар на МВР – това са наши хора, които са определени от посолството„. По Нова телевизия Асен Василев обясни, че застава зад всяка своя дума от записа и е в реда на нещата съгласуването с партньорските служби, тъй като България е член на ЕС и НАТО. От записа става ясно, че от ПП смятат да привлекат външни консултанти, които да помогнат за „конструирането“ на службите и да изчистят „руския актив в тях„. Доста вероятен сценарий, защото в това не сме сами, а сме с външните партньори, казва Асен Василев на форума.

Подкрепата на партньорските служби несъмнено е необходима предвид липсата на доверие в българските и е сред неназованите публично препятствия за присъединяването към Шенген.

Предвид агресивната руска пропаганда обаче в употреба вече е пусната изпитаната хибридка – eто ви доказателството, че България е лакей и важните решения се вземат в чужди посолства. ВМРО и „Възраждане„, за която руската посланичка Елеонора Митрофанова с радост би гласувала (по собственото ѝ признание), вече подадоха сигнали до прокуратурата за едно и също – за престъпление против републиката, извършено със „синхронизирането„.

Позициониране в местната власт

Рудигейт„, както вече наричат аферата със записа, разкри и амбиции на президента да се позиционира и в местната власт. Асен Василев обрисува образно процеса с думите: „Защото Радев е хванал под едната ръка Гешев, под другата ръка Копринков (Николай Копринков, съветник на президента, б.а.). И с едната ръка ги подкупва, с другата ги заплашва. И това в момента се случва на абсолютно всички герберски кметове (ГЕРБ е монополист в местната власт, б.а.). И вместо да имаме ГЕРБ 25%, ще имаме ГЕРБ 15% и прокремълска партия на Радев с местните кметове„.

Как така Радев е хванал подръка Гешев – нали вдигнатият юмрук беше и срещу него, а и не подписа от раз указа за избора му. Не го подписа, но го обясни с факта, че не е имало състезателност, тъй като кандидатурата на Иван Гешев е била единствената – но броят на кандидатите не зависи от Гешев.

До момента президентът не е коментирал записа и намесването на името му в него. Иван Костов предупреди, че руският интерес е да няма редовно правителство в България и затова руските специални служби се опитват да разбият политическата система, а Радев „някак си ги обслужва„. Потвърждение може да се намери в позициите, които президентът изказва, за неутралитет към войната в Украйна и без военна подпомагане и други подобни. Едва ли може да бъде забравено, че за неговия избор като кандидат-президент на БСП е подозиран бившият резидент на КГБ в България ген. Леонид Решетников. В интервю на покойния вече журналист Георги Коритаров за предаването „Свободна зона“ през 2016 г., Решетников допуска, че избраният за президент Радев може „да изиграе забележителна роля“ България да поеме извън ЕС и НАТО. Днес вече се виждат и помагачите в този процес – партия „Възраждане„.

Възможно ли е правителство, излъчено от парламента в парламентарна по Конституция държава, да запази шефове на спецслужби, назначени от човек, издигнат за президент по спуснат от Москва профил? В името на националния суверенитет и сигурност е неотложно да ги смени.