ПП-ДБ и ГЕРБ ще управляват. Защо е рано за шампанското.

Тежки компромиси, скандал със запис, прокурорски атаки: новата коалиция между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се роди много трудно. По-важно сега е колко дълго ще издържи. Емилия Милчева за предизвикателствата пред новите управляващи.

Едва ли ще хвърчат тапи от шампанско тази седмица след предстоящото гласуване на правителство с втория мандат на ПП-ДБ, подкрепяно от ГЕРБ-СДС. Тежки компромиси, скандал със запис, прокурорски атаки съпътстваха преговорите по създаването му. Одобрението в пленарна зала може да мине по-лесно, тъй като двете коалиции разполагат със 132 гласа, а ДПС обеща да не пречи.

Трудното обаче предстои.

Доверието

В управленските съюзи няма любов, а интереси, но в този взаимната неприязън е особено силна. Забелязват се обаче наченки на разбирателство между номинираните за премиер и вицепремиер Николай Денков (ПП) и Мария Габриел (ГЕРБ), които ще си разменят местата след 9 месеца съгласно договорената ротация. Констатира го и депутатът от ПП-ДБ Георги Ганев, отбелязал по Нова телевизия, че доверието ще се изгражда в процеса на работа.

Довчерашните политически съперници вече ще трябва да се подкрепят едни други и няма да е лесно да избягват обвинения в безпринципност. Първият тест идва ведно с гласуването на кабинета на академик Николай Денков – исканият от прокуратурата имунитет на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов заради „Барселонагейт“. Решението изглежда е намерено – създаване на временна парламентарна комисия, която да преценява доказателствата. Формулата стана известно чрез записа, разпространен от бившия вече депутат от ПП-ДБ Радостин Василев. Потвърди я по БНР вчера и съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов: „Барселонагейт“ се използва от главния прокурор да попречи на създаването на правителство и да предотврати собственото си отстраняване. Най-разумно би било парламентът да състави комисия, която детайлно да прегледа нещата. Явно тук става въпрос за политически ход, а не за търсене на отговорност. Но това не означава, че няма основание за търсене на отговорност от Бойко Борисов“.