Осем партии в парламента, ГЕРБ увеличава преднината си

Проучвания на електоралните нагласи на „Алфа Рисърч“ и „Тренд“ показват, че преднината на ГЕРБ пред „Продължаваме промяната“ вече е около 9%. Според допитванията в парламента се очаква да влязат осем партии.

Два дни преди пресдрочните парламентарни изброи две социологически проучвания на електоралните нагласи показват, че ГЕРБ-СДС увеличава преднината си пред „Продължаваме промяната„, които остават на втора позиция.

Проучване на социологическата агенция „Тренд„, проведено между 21 и 27 септември, показва, че между първата политическа сила ГЕРБ-СДС и победителите от предходните избори има разлика от над 9 пункта. Според допитването ГЕРБ-СДС се очаква да спечели 25.7% от вота в неделя, а „Продължаваме промяната“ – 16.4%. Подобни са резултатите и от проучване, изготвено от „Алфа рисърч“ в периода 27-29 септември. Разликата между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната“ според това допитване е 8.7% (съответно 25.2 на сто за ГЕРБ-СДС и 16.5 за „Продължаваме промяната”).

И двете проучвания прогнозират, че осем партии ще влязат в парламента след изборите на 2 октомври – ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната„, „Възраждане„, ДПС, БСП,“Демократична България„, „Български възход“ и ИТН. Партиите на Стефан Янев и Слави Трифонов са близо до 4-процентовата бариера, но остават над нея и според двете проучвания. „Тренд“ дават на „Български възход“ 4,4%, а на ИТН – 4,2%, а „Алфа Рисърч“ съответно 4,4 и 4 на сто.

Според проучването на „Алфа Рисърч“ „Възраждане“ ще удвои резултата си от предходните избори през ноември 2021 г. и ще получи 11 на сто от вота, което прави партията на Костадин Костадинов четвърта политическа сила. От „Тренд“ прогнозират дори по-голям ръст за партията – според тяхното проучване резултатът на „Възраждане“ би бил 13.9%, което ще издигне партията до третото място.

Избирателна активност от над 50% не се очаква според нито една от социологическите агенции. „Тренд” предвижда 49% от българите да гласуват, а „Алфа рисърч“ – 45%.