Какво си позволява „Възраждане“?

Незаконното събиране и огласяване на личните данни на 800 души донесоха награда на „Възраждане“ – антинаградата „Big Brother„. Тя представлява военен ботуш, стъпил на човешка глава – символ на възможните посегателства.

Партия „Възраждане“ взе тази година антинаградата „Big Brother„, която се връчва на публични и частни субекти, нарушили с действията си защитата на личните данни като елемент от правото на лична неприкосновеност. Символът е военен ботуш, стъпил върху човешка глава, който на пръв поглед може да изглежда твърде драстично – какво толкова, ако някой е оповестил трите ти имена, адреса ти, ЕГН-то ти и т.н. Подобни посегателства масово се приемат за бюрократичен проблем, който не те засяга пряко. Но без да си даваш сметка, те улесняват кражбите на собствеността ти, влиянието върху мнението ти, превръщането ти в жертва на репресии, докато постепенно някой друг вместо теб започне да решава съдбата ти. Ботушът е предупреждение: пази си данните, поне колкото портмонето от джебчии, и си търси правата, поне колкото рестото в магазина.

Демонстративно незачитане на установения правов ред

Антинаградата „Big Brother“ е учредена от международната неправителствена организация „Privacy International“ и се дава с различна периодичност в много държави. За 2023-а година те са България и Германия, като у нас негативният кастинг се организира за осми път от „Програма Достъп до информация“ и „Интернет общество – България“. В предходните издания най-често „победител“ беше МВР, а в настоящото най-честото нарушение, според номинациите, е „изтичането“ на лични данни от агенции, банки, училища. Най-големият такъв „теч“ е от НАП през 2019-а година, известен като #НАП лийкс, който вероятно е засегнал 95 процента от физическите лица, получавали доходи в България. Причините и причинителят на този „теч“ и до днес остават неясни.

Случаят с антинаградата за „Възраждане“ обаче е различен. Не става дума за грешка (по недоразумение, неумение, невнимание, незнание), а за целенасочено огласяване на лични данни на представители на неправителствени организации, стигматизирани от партията като „чужди агенти“ – на Запада, както може да се предположи. Огласяването става в сигнал до прокуратурата, намерил публичност на нарочна пресконференция (през април 2022-а година) и на сайта на „възрожденците„, при демонстративно незачитане от тяхна страна на установения правов ред в държавата и Общия регламент за защита на данните (GDPR), валиден за всички държави членки на ЕС. Това е акция на срамежлив анархизъм и агресивен евроскептицизъм, наказателно насочена срещу гражданския сектор в страната.

Кои са враговете на народа?

Антинаградата конкретно е за незаконното събиране (от адвокат) и огласяване (от партията) на личните данни на 800 души. Наложената глоба само за едно огласено ЕГН е в размер на 15 000 лева, което значи, че „Възраждане“ вече дължи 12 милиона за нанесени щети. Но по-опасното е друго – така привържениците на партията се подтикват към разправа с профилирана група български граждани, посочени по име и ЕГН. Ето ги враговете на народа, вие сте наред! По този начин, към който лидерът на „Възраждане“ не крие въжделенията си, в Сталинска Русия са изпращани в лагери цели професионални прослойки – лекари например или въобще интелигенцията.

Хана Аренд говори за радикалното зло в тоалираните общества, което сочи части от тях за „излишни“ и ги подлага на изолация и унищожение. Със сигнала си до прокуратурата партията на Костадинов иска точно същото за гражданския сектор. И се надява да задвижи не толкова прокуратурата, колкото стигматизирането на сектора. Възможно е обаче пренебрежението им към защитата на личните данни да им изиграе лоша шега, ако прокуратурата реши да се отнесе към него по съвест и се сети, че личните данни влизат в дневния ред на демократичните общества след Втората световна война, за да се прекъсне зловещата триада профилиране-стигматизиране-репресиране, довела до Холокоста, както припомни Александър Кашъмов от „Програма Достъп до информация“ по време на церемонията за връчването на антинаградата.

Тазгодишният ѝ носител е повод най-малкото да си дадем сметка, че евроатлантическите ни партньори пазят националната ни сигурност не само отвън, но и отвътре – от надигналата се кафява вълна. Защото вече едва ли има съмнение, че ако „Възраждане“ дойде на власт, ще започнат скалъпени процеси срещу социолози, политолози, правозащитници, писатели… и всеки друг, когото Big Brother не харесва.