Защо Радев трябва да се извини за позора в България

Президентският костюм не Ви е по мярка, г-н Радев. Осъзнавате ли как изглежда поверената Ви територия, погледната отвън? Спектакълът е отвратителен, вонята е чудовищна.

Румен Радев би трябвало публично да се извини на гражданите на България за позорните неща, които се случват в страната им. В държавата им, която се намира под пряката опека на президента. Ако държавният президент не го знае, ето как изглежда поверената му територия, погледната отвън; ето какво казвам на удивените чуждестранни колеги, които питат за случващото се в България: „Открай време си знаем, че е ужасна клоака. Но сега просто вдигнаха капака – и вонята е чудовищна„.

Парлив срам

Да, вонята е чудовищна, г-н президент. Под Вашето държавничество в сърцето на съдебната система се водят кръвопролитни битки, прокуратурата се разпада, поверените Ви тайни служби са се разпищолили като селски ергени, политици и политически партии се замерят със смрадливи компромати, депутати се бият в парламента и говорят простащини, а хората всекидневно немеят, научавайки все нови и нови истории за кюлчета, за завлечени стотици милиони, за откраднати бизнеси и тайни любовници, скътани в Бояна или в Барселона. Вие самият пък говорите за кръв и не криете твърдата си решимост да попречите страната да има редовно правителство. Спектакълът е отвратителен, г-н президент.

Ще попитате: че какво общо има президентът със случващото се в момента? Да, на пръв поглед общото са единствено неговите тайни служби, които очевидно играят съществена роля в скандалите, както и съпротивата на Радев срещу съставянето на правителство. Но всъщност Румен Радев в момента е единственият легитимен индивидуален субект на властта в страната, избран пряко от хората. А пък с поредицата от свои служебни правителства той очевидно носи голяма част от отговорността за огромния резил, който се случва в момента в страната. Резил, от който един нормален човек с морал и съвест, с чувство за достойнство и човешка почтеност, би трябвало да изпита парлив срам. Ако държавният глава е такъв човек, той би трябвало да се засрами за случващото се в страната му, пряко под неговата опека.

Игра с огъня

Вместо това обаче държавният президент г-н Румен Радев продължава да си играе с огъня. И впръсква в обществената дискусия отровни намеци за някакъв изгубен суверенитет, които са в състояние не само да мобилизират още избиратели за „Възраждане“, но и окончателно да разделят и без това драматично разделеното общество. В един момент, когато Русия избива десетки хиляди хора в Украйна, а същият този държавен президент волно или неволно подкрепя привържениците на Путин в България и с това превръща обществения разлом във военен окоп.