СОФИЯ МЕТЕОРОЛОГИЧНО ВРЕМЕ Заради руските дипломати: БСП няма да преговаря с Кирил Петков за правителство - България Новини
вт. авг. 9th, 2022

Заради руските дипломати: БСП няма да преговаря с Кирил Петков за правителство

БСП спира преговорите с „Продължаваме промяната“ за съставяне на ново правителство, обяви Корнелия Нинова. Причината – изгонените руски дипломати.

БСП спира преговорите с „Продължаваме промяната“ за съставяне на ново правителство в рамките на 47-ото Народно събрание. Това съобщи лидерът на партията Корнелия Нинова. Причината е изгонването на 70 руски дипломати от България, което беше обявено вчера.

БСП ще се върне на масата на преговорите, ако от „Продължаваме промяната“ предложат друг кандидат за премиер, а не досегашния министър-председател Кирил Петков, каза още Нинова. „Това решение е взето абсолютно еднолично от премиера Кирил Петков„, допълни тя.

Вчера Външно министерство съобщи, че на руската посланичка в България Елеонора Митрофанова е връчена вербална нота и списък с имената на тези, „които следва да напуснат територията на страната до 24 ч. на 3 юли 2022 г.“.

ДБ подкрепи Петков, „Възраждане“ го обявиха за „опасен“

Решението предизвика разнопосочни реакции. От „Демократична България“ го подкрепиха. „Аз имам информация, че е обсъждано на 18 май прилагането на принципа за пропорционалност по отношение на състава на дипломатическите мисии. Нещо повече – то е политически подкрепено от „Демократична България“, ние много дълго време сме настоявали за това решение„, заяви съпредседателят на коалицията Христо Иванов.

В декларация лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов определи решението като „безумно“ и допълни, че „Кирил Петков е опасен за България„.

Надявам се министър-председателят в оставка да е взел това решение на базата на солидна и достоверна информация и да го обмислил добре и като мащаби, и като последствия„, заяви президентът Румен Радев, който участва на среща на върха на НАТО в Мадрид.