Гордост за Борисов, срам за България: тръбата „Турски поток“

Гордост за Борисов, срам за България: намерената пътна карта за газопровода „Турски поток“ е повод за един-единствен въпрос към лидера на ГЕРБ, в чийто трети мандат бе построена тръбата: Защо, г-н Борисов?

Пътната карта за газопровода „Турски поток“ през България, изчезнала от българските институции, но открита в хакнатата поща на помощник на висш руски политик, е повод за един-единствен въпрос към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, в чийто трети мандат бе построена тръбата: Защо, г-н Борисов?

Данните излязоха на бял свят, след като платформата InformNapalm хакна пощата на Евгений Зобнин, помощник на високопоставения руски политик Александър Бабаков, а ги разкодираха българските експерти по киберсигурност и борба с дезинформацията от Bg Elves.

Борисова гордост, български срам

Проектът е гордост за Борисов – и срам за България. Българската държава не получава синьо гориво от тръбата, която транзитира руски природен газ през нейна територия до подкрепящите Москва Сърбия и Унгария. България няма възможност да управлява дори капацитета на тръбата, зает от газпромци и техни проксита. Това е крайният резултат от скоростното построяване на инфраструктура за над 2,6 милиарда лева, кредитите за която се изплащат с приходите от транзитни такси. А сред най-големите заемодатели е държавната Българска банка за развитие (ББР) с 142 млн. евро.

Както „Северен поток 1“ и замразеният „Северен поток 2“, така и „Турски поток“ е част от газопроводна мрежа, заобикаляща Украйна като транзитна държава за руския газ към Европа, лишавайки я по този начин от приходи. Първият опит на Русия да го направи с газопровода „Южен поток“ през 2014 г. не успя заради нарушенията на европейските правила, затова пък вторият се увенча с успех. Така българските управляващи дадоха своя „принос“ за руската инвазия в Украйна.

Всички тези факти са добре известни от множество разследвания, очертали схемите на руско проникване в българската енергетика, политика и бизнес кръгове – и без да е налична пътната карта. Затова е неуместна иронията на Борисов към министъра на отбраната в оставка Тодор Тагарев относно помощта за Украйна. Оптимист съм, че до август ще можем да изпратим вълнени ръкавици с пет пръста на Украйна, каза политикът, чийто министър на енергетиката Теменужка Петкова подписа руския мастер план за „Турски поток“ през юни 2017 година.

Според публикувана от разследващия сайт BIRD справка на ДАНС „руската страна настоява проектът да бъде осъществен до 2020 г. с цел евентуално преустановяване на преноса през Украйна“. Получателите на справката – премиерът Борисов, президентът Румен Радев и председателят на парламента Цвета Караянчева, са игнорирали информацията на спецслужбите. Не и руската настойчивост. Така през януари 2020 г. Борисов се изправи редом с президентите на Русия, Турция и Сърбия – Путин, Ердоган и Вучич – за откриването на газопровода в Истанбул.

В момента, в който ГЕРБ и ПП-ДБ договарят втория (си) кабинет, този път с мандат и доминация на ГЕРБ, темата за пътната карта се избягва. Според премиера в оставка Николай Денков трябва да се разбере дали документът е автентичен, а депутатите от ПП-ДБ Ивайло Мирчев и Мартин Димитров попитаха енергийния министър в оставка Румен Радев какво ще направи, за да го установи. Отговор от Радев едва ли ще има.

Досега МВР и ДАНС така и не откриха оригинала на документа, но – което е по-важното – няма и виновник за липсата му. „Газпром“ не предоставя своето копие, така че няма с какъв образец да бъде сравнена картата, изтекла от хакнатата поща на Евгений Зобнин, която може и да не е окончателният вариант.

Според медийни публикации настоящият енергиен министър е в отбора за смяна, поискан от ГЕРБ. Ако, както се твърди, мястото му заеме настоящият депутат от ГЕРБ Жечо Станков, значи един от изпълнителите на пътната карта отново ще управлява Министерството на енергетиката. През 2021 г. Станков, един от заместниците на енергийния министър Теменужка Петкова, уверяваше как всичко около „Балкански поток“, както го наричаха в ГЕРБ, е извършено в открити процедури и обществени поръчки и нищо не е укрито от документацията на „Булгартрансгаз“. Начело на „Булгартрансгаз“ и сега е Владимир Малинов, оглавявал компанията при строителството на тръбата, а Теменужка Петкова е в екипа преговарящи на ГЕРБ-СДС за ротацията.

Разбира се, винаги е налице алибито, че някой е нареждал на Станков, че някой е нареждал на Теменужка Петкова, че някой е нареждал на Борисов… Последното вече е особено притеснително.

Появилите се данни обаче опровергават уверенията за откритост при реализацията на проекта, представен като разширение на българската газопреносна мрежа. BabakovLeaks разкрива тайни договорки – за обслужваща банка, за строител, за обработване на общественото мнение в подкрепа на „Турски/Балкански поток“ с близо 500 000 евро през български социолози и журналисти.

Изпълнителите още са тук

Оригиналът на пътната карта едва ли ще бъде намерен. Но в България са нейните изпълнители – след като така съвестно са спазили инструкциите, може и да могат да я възпроизведат по памет. А българската енергетика остава подвластна на строителите на „Турски поток“, макар България да не купува вече газ от „Газпром“. Впрочем, драстично намалява и руският тръбен газ за ЕС. По данни на Cepa.org през 2021 г. делът му е бил 40% от газовите доставки за Общността, докато през 2023 г. вече спада под 10%, като половината от това количество минава през Украйна.

Защо, наистина, г-н Борисов…