„В Украйна е пълно с нацисти“: проверка на фактите

Руски пропагандатори повтарят, че в Украйна е пълно с нацисти и твърдят, че разполагат с доказателства, които разпространяват в мрежата. ДВ провери достоверността на три от тях.

Наративът за украинския нацизъм се разпространява още преди началото на войната в Украйна, която Русия води в Украйна. В добре познати пропагандни канали в социалната мрежа „Телеграм“ като например „Новини от Русия„, който се администрира от представящата се за независима журналистка Алина Лип, историите за „украинските нацисти“ достига до стотици хиляди. Но какви са доказателства, които руските пропагандатори представят за твърденията си? ДВ провери фактите.

Твърдение:  Видео, за което се твърди, че е от арабския канал „Ал Джазира„, показва трима пияни украинци, които разпространяват нацистки символи на Световното първенство по футбол в Катар.

Проверка на фактите: Невярно

Видеото показва трима украинци, които рисуват мустаци като на Хитлер на графит, изобразяващ талисмана на Световното първенство по футбол. В репортажа се твърди и че тримата мъже са унищожили десетина плаката около стадион “Ал Байт” и че са били арестувани, без да се съпротивляват.

Видеото е фалшиво, показва нашето проучване и проверка на фактите, направена от „Ал Джазира„.

Клипът е с логото на катарската телевизия и в него не са показани реалните украинци, за които се твърди, че са извършили вандалските прояви, а други общи снимки на украински фенове. За тях няма подробности. Подозрителното в този сценарий е, че мъжете на възраст между 18 и 60 години не могат да напускат Украйна от началото на войната заради мобилизацията. Украинският отбор по футбол не се и класира на Световното първенство.

Вижда се също, че името на стадиона „Ал Байт“ е написано грешно във видеото – „Ел бейт„. Няма и снимки на предполагаемите плакати, които са били унищожени. Кадрите, на които се твърди, че украинските фенове са задържани, показват полицаи, чиито униформи не са като тези на катарските органи на реда, потвърждават от вътрешното министерство на страната.

Обратно търсене на снимка на значката на един от предполагаемите полицаи показва, че това е военна значка. В заключение: видеото е фалшификация, което е потвърдено и от набедените за автори – „Ал Джазира„.

Твърдение:  Някои украинци носят каски с надпис „Всекиму своето“ – израз, използван от нацистите, демонстрирайки неонацистките си възгледи, пише Алина Лип в канала си в „Телеграм“ и публикува снимка за доказателство.

Проверка на фактите: Невярно

Снимката е манипулирана, показва проучването ни. „Всекиму своето“ („Jedem das Seine„) е изписано на входа на концентрационния лагер Бухенвалд и се свързва с националсоциализма оттогава. Надписът е бил насложен върху каската на войника със софтуер за редактиране на изображения, показва обратно търсене по снимката. Освен това оригиналната снимка е огледална.

Мъжете на снимката също не са безизвестни – украинската група „Антитила„, които не само пеят, но и участват в украинската отбрана. Подправената сега снимка е същата, която „Вашингтон пост“ използва в своя публикация за украинските музиканти преди време.

Твърдение: Огромна свастика е нарисувана на стълбище в украински търговски център, твърди видео, разпространено в „Туитър„.

Проверка на фактите: Подвеждащо

Огромна осветена с LED лампи свастика огрява стълбище в киевския търговски център Городок. Факт е, че видеото е автентично, но информацията, която се разпространява, е подвеждаща.

В своя официална позиция търговският център е обяснил, че видеото е от 16 февруари 2019 година и отговорни за свастиката са хакери. Един от охранителите е забелязал свастиката и осветлението на мола веднага е било изключено.

По случая се води и разследване, което доказва, че 17-годишно момче е влязло в системите на търговския център, за да извърши вандалския акт. В Украйна разпространяването на нацистки символи е забранено.

В заключение: свастика се е появила на фасадата на украински търговски център в Киев за няколко минути, но това е дело на хакер.

Крайнодесните са маргинализирана група в Украйна

Голяма част от твърденията за украински нацисти са фалшифицирани или подвеждащи. Тази история обаче продължава да се разпространява, защото не само руски пропагандатори, но и самият Владимир Путин я повтаря.

За да оправдае своята агресия срещу Украйна, той говори за „денацификация„. Използването на този термин, който се свързва с политиката спрямо нацистка Германия след края на Втората световна война, по адрес на Украйна е неправилно, казва Андреас Умланд от Стокхолмски център за източноевропейски изследвания. „Президентът на Украйна е рускоговорящ евреин, който спечели последните президентски избори с огромна преднина срещу украински кандидат, който не е евреин„, подчертава Умланд. 

Въпреки че в Украйна има крайнодесни групи, те са много слабо представени в сравнение с редица европейски държави: „На последните парламентарни избори през 2019 г. имаше обединен фронт на всички радикални десни партии и този обединен фронт получи 2,15 процента„, припомня експертът.