България няма да приеме еврото от януари 2024. А откога?

България няма да приеме еврото от януари 2024. Това съобщи служебната финансова министърка Росица Велкова. Тя посочи кога страната би могла да се присъедини към еврозоната.

България няма да поиска през този месец конвергентен доклад, който да покаже готовността ѝ за влизането в еврозоната. Отпада и срокът, към който страната се стремеше да приеме еврото – 1 януари 2024 година. Това обяви служебната министърка на финансите Росица Велкова.

Какво не е изпълнила България

На заседанието на Еврогрупата в началото на седмицата България не е била изслушана за готовността ѝ за присъединяване към еврозоната, макар точката да е била в дневния ред. „Изслушването беше отменено, защото нашите европейски партньори смятат, че България изостава с приемането на законодателство, а също и не отговаря на критерия за инфлацията„, каза Велкова. Критерият за инфлацията предвижда в страната кандидат да има ценова стабилност и средният темп на инфлацията за период от една година преди осъществяването на прегледа на резултатите да не превишава с повече от 1.5 % този, който съществува най-много в три държави членки с най-ниска инфлация. За изпълнението на този критерий България се нуждае от няколко месеца, обяви Велкова.

За кога може да бъде изместено приемането на еврото?

В рамките на Еврогрупата е договорено България да се стреми към нова дата за приемане на еврото – не по-късно от 1 януари 2025, но няма законова пречка присъединяването да не е от началото на годината, а просто от друга дата, обясни министърката. Според Велкова то може да стане и по Великден на следващата година, но може да се измести и за 1 юли 2024, за 1 януари 2025 или за по-късна дата.