БСП връща мандата. Отиваме на предсрочни избори

БСП връща мандата неизпълнен, след като депутатите отхвърлиха предложената от тях управленска програма. Президентът Румен Радев трябва да насрочи предсрочни парламентарни избори, които да се проведат през есента.

БСП връща мандата на президента Румен Радев неизпълнен. Това означава, че ново правителство в този парламент няма да бъде излъчено, а държавният глава трябва да насрочи дата за предсрочни парламентарни избори през октомври.

ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“ не допуснаха програмата на БСП да бъде разгледана

До решението на БСП се стигна, след като днес с гласовете на ГЕРБ, ДПС, „Има такъв народ“ и „Възраждане“ депутатите отхвърлиха предложената от левицата 6-месечна управленска програма от дневния ред на Народното събрание. Програмата трябваше да служи за основа на преговорите за кабинет.

Опасността, която стои пред държавата, е отговорност на тези, които не подкрепиха това България да има работещ парламент и работещо правителство“, заяви председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски на брифинг в парламента. „Ясно стана на всички, че „Възраждане“ са патерица на ГЕРБ, а „Има такъв народ“ – на ДПС“, допълни още Свиленски.

Нинова планираше да номинира Асен Василев за премиер

Във вторник Националният съвет на БСП реши, че партията ще внесе за гласуване в парламента законодателна програма на евентуален нов кабинет. Тя изработена на база на предложения на „Продължаваме промяната„, БСП, „Демократична България“ и „Има такъв народ„. Ако програмата беше влязла в дневния ред на парламента и беше събрала подкрепа, Корнелия Нинова щеше да предложи кабинет и да номинира Асен Василев за министър-председател, както заяви във вторник самата тя. 

До поредния провален опит за сформиране на кабинет се стигна, след като Слави Трифонов изтекли партията си от преговорите.