чт. дек. 1st, 2022

Трагедията с MH17: логичният край на едно престъпление

Близо 300 души загинаха тогава: за свалянето на малайзийския пътнически самолет MH17 с 298 души на борда са обвинени трима руснаци и един украинец. Осем години по-късно нидерландският съд произнесе присъдите.

Свалянето на пътническия самолет MH17 на Малайзийските авиолинии над Източна Украйна през лятото на 2014 г. беше ужасна травма за мнозина. Снимките на слънчогледови полета, осеяни с мъртви тела и останки от самолета, на проруски сепаратисти, позиращи с плюшени играчки на убити деца, се запечатаха в съзнанието ни. Загинаха 298 души, повечето от които нидерландски граждани.

Според международните следователи самолетът е бил свален с ракета земя-въздух „Бук„. Русия отказа да екстрадира обвиняемите – трима руски и един украински гражданин, поради което те не присъстват на произнасянето на присъдата.

Руската страна не помогна с нищо на разследването 

Русия фалшифицира сателитни снимки и обвини Украйна за свалянето на самолета. Благодарение на разследващата платформа „Белингкат”, чрез анализ на безброй снимки в социалните медии, беше доказано, че ракетната система „Бук“ е била докарана от Русия в Източна Украйна и след това върната с липсваща ракета.

Почти никаква информация от руска страна

Водещият разследващ за Русия в „Белингкат” Христо Грозев разказва в документален филм в YouTube колко трудно е било проучването. Рядко е било възможно да се доближите до руските войници, за да ги интервюирате. Освен това войниците неведнъж са давали неверни сведения в интервютата. За роднините на жертвите фалшивите новини са непоносими.

Говорил съм много със семействата на загиналите и все още общувам с тях„, казва Грозев. „Много е важно, че не само истината излезе наяве, но и дезинформацията беше разобличена, както и всички лъжи, които трябваше да слушат и четат – защото те четат всяка реч на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, където тя лъже, четат всяка реч на Владимир Путин. Четат и плачат.”

Съдебното решение е „важен сигнал за бъдещето”

Киевският политолог Володимир Фесенко подчертава колко важна е била работата на разследващите журналисти за целия процес. В крайна сметка те уточняват подробностите, въз основа на които могат да бъдат повдигнати обвинения. „А тази присъда е за терористичен акт, извършен от руснаците и техните поддръжници в Донбас. А присъдата за извършеното престъпление, макар и задочна, е много важен сигнал не само сега, но и за бъдещето.”

Защото това ще покаже, че военните престъпления, които се извършват в момента, докато Русия води агресивната си война срещу Украйна, няма да останат безнаказани, казва Фесенко.