Светкавично и безплатно: парични преводи за 10 секунди

Край на чакането: паричните преводи в Европа вече ще стават за секунди и няма да струват нищо. Европарламентът проправи пътя за съкращаването на срока на банковите преводи. Ето какво се променя:

Всички познаваме ситуацията: превеждаме пари по банков път, сумата незабавно се удържа от сметката на изпращача, но минават дни докато тя пристигне до получателя – особено ако между превода и постъпването на парите има почивни дни. 

На тази практика вече се слага край: в бъдеще превеждането на пари в Европа вече няма да отнема дни, нито часове дори, а само десет секунди. Европейският парламент (ЕП) проправи пътя за това: занапред всички банки, след преходен период, ще трябва да предлагат и възможността за парични преводи в реално време. Услугата ще бъде напълно безплатна, решиха евродепутатите.

Когато това стане, вече няма да имаме такава нужда от кредитни карти или други платежни системи като PayPal, които идват предимно от Америка, посочва в тази връзка ARD. Според германското издание това вероятно е и една от причините, поради която ЕС въвежда преводите в реално време – да намалее зависимостта на европейските банки от американските платежни системи.

Факторът сигурност

Защо сега преводите се бавят толкова време обяснява пред ARD Томас Ринекер от Банковия съюз: „В Германия всяка година се извършват осем милиарда превода, които трябва да бъдат обработени. Обикновено това отнема един работен ден. През това време се извършват и проверки за сигурност, например за пране на пари или други измами“, казва Ринекер.

Именно с въпроса за сигурността са свързани и основните критики към паричните преводи в реално време. „Изключително важно е те да са сигурни. Европейската комисия има още работа по този въпрос“, е цитиран от германското издание да казва евродепутатът от Лявата партия Мартин Ширдеван.

Сигурността винаги е била проблем, но сега банките трябва да извършват тази проверка само за няколко секунди. Дали IBAN или името са верни, може да се провери само за миг. Също така и дали преводът е предназначен за лице, включено в списъка със санкции. Тук вероятно може да помогне изкуственият интелект, посочва ARD.