Руските тролове: „Браво на Путин, Пригожин е герой“

Те тиражират наративите на Кремъл и са по-агресивни от официалните държавни медии: руските тролове са продължение на държавната пропаганда с други средства. Ето как функционира тази машина след смъртта на Пригожин:

Според анализаторите една от най-забележимите следи, оставени от Пригожин в руската политика наред с основаването на групата „Вагнер“, е създаването на т.нар. „фабрика за тролове“. След провала на юнския метеж Пригожин разпусна своята медийна империя, включваща десетки издания. Но запази активността си, казват пред ДВ експерти, които следят дейността на троловете.

Под чий контрол са те от оттогава насам не е ясно. Но веднага след метежа много тролове възприеха линията на руските власти и на държавните медии – започнаха да критикуват своя дългогодишен номинален собственик, упреквайки го в предателство.

„Поведението и реториката на троловете бяха и си остават в интерес на Кремъл“, посочва пред ДВ човек с акаунт, наречен „блокировчик на тролове“ в платформата Х (преди Туитър). След анализ на разпространените от предполагаеми тролове постове се очертават няколко ключови наратива, свързани със смъртта на бившия им собственик.

За Пригожин – само добро

Ако веднага след метежа голяма част от троловете се бе впуснала да критикува Пригожин, то след неговата смърт за покойника се пишат само добри неща. Акцентът е върху това, че основателят на групата „Вагнер“, „макар и метежник, е герой на Русия“. Изтъква се и „неговият принос за победата“ или „приносът към специалната военна операция“.

„Неговият метеж, естествено, беше грешка. Но той не отменя това, че Пригожин бе герой на нашата страна, че е направил много за специалната военна операция и за нашата победа!“, пише един от предполагаемите тролове в платформата ВКонтакте. „Колкото и зле да постъпиха по време на метежа, в специалната военна операция те допринесоха много за победата!“, гласи много сходно твърдение в Х. Пак там е поместен следният коментар: „Този човек допринесе много за борбата с нацистите. Естествено, ще го помнят. Не беше безгрешен, но все пак“.

„Браво на Путин!“

Собствениците на този вид акаунти хвалят руския президент Путин, че е изразил съболезнования на близките на Пригожин. „Браво на Путин, че не си замълча. Пригожин е герой, макар да организира метеж“, гласи един от коментарите по този повод, който се вписва във вече споменатия наратив за героичния статус на основателя на „Вагнер“. Друг трол повтаря почти същото: „Браво на Путин. Намери време за това. Все пак Пригожин е герой на Русия“.

Същевременно активно се прокарва следната теза: руските власти нямат нищо общо със смъртта на метежника. „Защо му е на Путин да убива този, който поддържа отбраната в Африка?“, пише един от предполагаемите тролове в ВКонтакте. „Да не би да намеквате, че това може да е направено от руските власти? Какъв би бил смисълът? Та нали се договориха за всичко с Пригожин, „Вагнер“ не работи на територията на Русия – няма смисъл“, коментира друг в Х.

Същевременно се тиражира теорията, че самолетът на Пригожин може да е бил свален от Запада, тъй като „Вагнер“ е сериозен играч в Африка. „Вижте истината в очите – каквото и да се говори, Русия няма нужда от това, докато Западът, който не можа да издържи на конкуренцията с Пригожин и Русия, напълно има“, твърди един от „специалистите“. Друг отбелязва: „Учете се да не гледате личността, а обективните факти. Пригожин разклащаше позициите на Европа в Африка. Това бе факт“.

Какви са целите на троловете?

Описаните наративи се срещат най-често, но всеки от тях има и разклонения. Например във връзка с катастрофата на самолета се споменава, че може да са замесени както Службата за сигурност на Украйна, така и САЩ заедно с Европа. Има и автори, които допускат, че смъртта на Пригожин може да е инсценирана: „Мисля, че Пригожин може и да е жив. Може да подвеждат света“.

„Изобилието от алтернативни версии отклонява вниманието от тези, които са най-изгодни за Кремъл“, обяснява „блокировчикът на тролове“. Освен това, според него, систематичната работа на верните на Кремъл „агенти“ в коментарите под постовете в медиите води до намаляване на доверието към тези издания и изобщо към новините, защото потребителите остават с усещането, че „не трябва да се вярва на никого, всички лъжат, никога не можеш да разбереш къде е истината“.

Същевременно голямото количество коментари с еднакви послания трябва да създаде у обичайните потребители впечатлението, че това е доминиращата гледна точка, обяснява „блокировчикът“: „Троловете са продължение на пропагандната машина. Те са по-агресивни от официалните медии, но като цяло преследват същите цели и задачи. Когато руските власти публично обявят нещо, необходимо е стотици подставени лица около тях да им пригласят. Това създава у хората убеждението, че официалната позиция се ползва с всеобща поддръжка“, резюмира той.