чт. дек. 1st, 2022

Кражби за милиони: как Русия плячкосва житото на Украйна

Русия контрабандно изнася от Украйна тонове зърно. С фалшиви документи и чрез тайни превози житото достига до кораби, от които после се прехвърля на други в открито море. Ето схемите, от които Русия печели милиони:

Още в края на май сателитни снимки на пристанището в Севастопол на анексирания от Русия полуостров Крим показаха десетки камиони, паркирани близо до кораб. Според вестник „Уолстрийт Джърнъл“ те са товарили крадено украинско зърно. Руски войник, който е шофирал един от камионите, е разказал следното пред журналисти: „Камионът първо остава извън пристанището. Друг шофьор го вкарва вътре и товари пшеницата на кораба. Това е всичко. Така се пълнят два големи кораба„.

През май Държавният департамент на САЩ обяви, че три руски кораба са заподозрени, че превозват крадена украинска пшеница. Русия отрече обвиненията. Според проучвания на журналисти от различни медии тези плавателни съдове, както и други, плаващи под сирийски флаг, са част от контрабанден маршрут. Той води от окупираните от Русия територии в южната част на Украйна през анексирания Кримски полуостров към Сирия.

Полина Иванова, журналист от „Файненшъл Таймс“, обяснява, че този канал очевидно е организиран от държавата: „Запорожие и Южна Украйна са житницата на страната. След като руските войски окупираха района през март и го поставиха под свой контрол, те много бързо създадоха нещо като полуправителствени агенции към окупационните органи, които се занимават с търговията на зърно.

Щети за милиони

Предполага се, че началната точка на контрабандния канал е Камянка-Днипровска, недалеч от окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала. Там се намира един от най-големите складове за зърно в региона. Има сведения, че няколко камиона без регистрационни номера са товарили зърно именно на това място. Върху тях е била изобразена буквата Z – символът на руската война срещу Украйна. Руски войник е разказал пред журналистите следното: „Около 15 камиона бяха. Карах бял камион „Камаз“. Пристигнах сутринта на 21 или 22 май. Натоварихме зърното и потеглихме„.

Журналисти са открили доказателства за контрабандата на зърно и на други места в окупираната Южна Украйна. Групи в „Телеграм“ набират шофьори за около 20 маршрута. Повечето от тях водят от контролираните от Русия региони към Крим. Открити са документи, от които личи, че окупационните власти са конфискували пшеница.

Нанасят се загуби за милиони на страдащата икономика на Украйна, казва Николай Горбачов, председател на Украинската асоциация на зърнопроизводителите: „По наши оценки от началото на войната в Украйна до момента Русия е изнесла около половин милион тона зърно. Около два милиона тона все още се намират в контролираните от Русия територии и предстои да бъдат изнесени. Опитват се да ги скрият. Опитват се да ги пренесат през руските граници, не само през Крим, но и към Донецк.

Русия очевидно прикрива кражби на зърно

Полина Иванова и колегите ѝ от „Файненшъл Таймс“ също стигат до извода, че Русия се опитва да прикрие кражби на зърно. Те откриват още, че корабите от време на време са изключвали намиращите се на борда им устройства за локализация, че в открито море пшеницата очевидно е била предавана от един кораб на друг, както и че редовно се фалшифицират документи.

Иванова разказва следното: „Попаднахме на два почти еднакви комплекта документи, свързани с доставките на зърно. В единия от документите се посочва, че зърното е от окупираните територии на Украйна, включително от областта Запорожие. В другия документ изобщо не се споменава Украйна, а се твърди, че зърното е от Самарския регион в Русия„.

По този начин за митническите служители става изключително трудно да разкрият контрабандата. Но Николай Горбачов от Украинската асоциация на зърнопроизводителите е убеден, че рано или късно Русия ще трябва да плати репарации за кражбите на зърно. Дори имената на  моряците от корабите били известни на украинските власти.