Заради провалите в Украйна: Русия отменя паради за 9 май

Руски градове един по един отменят парадите за 9 май – символ на Путинова Русия. Заради това Владимир Путин стана обект на подигравки в социалните мрежи. Ръководителят на „Вагнер“ пък го призова да сложи край на войната.

Руският президент Владимир Путин става обект на подигравки заради отмяната на ежегодните военни паради за 9 май. Причината са проблемите на фронта в Украйна.

На „Деня на победата” Русия отбелязва победата над нацистка Германия във Втората световна война. Най-големият парад се провежда на Червения площад в Москва и по традиция демонстрира пълната военна мощ на Кремъл.

Опасения за сигурността или нещо повече?

Сега обаче празненствата се отменят едно по едно. В Курск и Белгород, които са близо до границата с Украйна, те няма да се проведат по „причини, свързани със сигурността”. Руският канал в Телеграм ASTRA съобщава, че областният управител на Белгородска област Вячеслав Гладков е обяснил, че парад няма да има, за да „не се провокира врага със струпването на голям брой военна техника и войници”, обяснява американското издание „Нюзуик„.

„Значимостта на „Деня на победата“ за националната идентичност на Путинова Русия и асоциациите между военните паради и войната в Украйна правят отменянето им особено сконфузно“, обяснява Питър Дикинсън от Атлантическия съвет. По думите му, ако който и да е друг празник бъде отменен, ефектът няма да е толкова голям. Но невъзможността да се отпразнува „Деня на победата“ е симптом за сериозни проблеми, които няма да могат да се прикрият дори и в контролираната информационна среда на Русия. В анексирания през 2014 година Крим тържествата също са отменени.

Провеждането на парада може да постигне обратен ефект

Министерството на отбраната на Обединеното кралство смята, че решението едва ли е свързано само със сигурността и е начин да се избегнат евентуални критики към „специалната военна операция„, която коства все повече жертви.

„Отдаването на почит на загиналите от предишните поколения лесно може да премине към разкриване на мащабите на загуби в последно време, които Кремъл се опитва да прикрие“, се казва в съобщение на британското разузнаване.

Независимо от действителната причина за отмяната на парадите, решението доведе до още повече критики относно състоянието на руската армия. „Нищо не показва по-добре, че си велик стратег, както това, че нямаш достатъчно войници и оборудване, за да проведеш военен парад„, написа в Туитър Марк Хертлинг, бивш командващ генерал на американската армия в Европа. Пенсионираният американски полковник Александър Виндман пък припомня, че именно Путин е започнал да организира паради ежегодно за 9 май, а не само за кръгли годишнини. 

Страх от украинска атака?

Събирането на достатъчно военна техника за парада не е най-големият проблем, коментира професор Михаил Троитски пред „Нюзуик„. Според него руските власти се притесняват от потенциална украинска атака. „Ако до май не се стигне до сериозна ескалация на войната на Русия срещу Украйна, изненадващ, но мощен прецизен удар от страна на Киев срещу парада в Москва е малко вероятен„, отбелязва все пак той. 

Решението на властите в Русия навярно зависи и от това дали Украйна ще предприеме мащабна контраофанзива преди 9 май. Подобно развитие на събитията може да принуди Путин да обяви пълна мобилизация или военно положение. Според Троитски, ако това се случи, деветомайският парад може да бъде отложен до „победа в новата война на Русия„, пише американското издание.

Пригожин иска край на войната

Може ли обаче да се стигне изобщо до победа? Явно ръководителят на частната армия „Вагнер“, която води голяма част от руските сражения в Украйна, също смята, че ситуацията за руските войски е изключително тежка.

Според информация, разпространена от личната му пресслужба, Евгений Пригожин призовава властите в Русия да сложат край на „специалната военна операция“ и да се концентрират върху запазването на вече превзетите територии.

По думите на ръководителя на частната армия Русия е постигнала голяма част от целите си – ликвидирала е сериозен процент от украинските войници и е принудила друга огромна част от украинците да избягат извън граница. Това трябва да се обясни и на всички в Русия, настоява Пригожин.

Според него обаче съществува и един голям проблем, възникнал в резултат от войната в Украйна. „Ако предишната Украйна беше част от някогашна Русия, то сега тя е държава с изцяло национално самосъзнание„, казва Пригожин.