чт. дек. 1st, 2022

Путин обяви военно положение в анексираните региони. Какво означава това?

Владимир Путин обяви военно положение в четирите анексирани украински региони. Органите на реда и военните получават изключителни правомощия. А гражданските свободи драстично се ограничават. Какво точно означава това?

Руският президент Владимир Путин обяви военно положение в четирите анексирани украински региона. Той вече е подписал съответния указ за новия режим в т.нар. Донецка народна република и Луганска народна република и областите Запорожка и Херсонска, стана ясно днес, 19 октомври.

Така гражданските свободи драстично се ограничават, а органите на реда и военните получават изключителни правомощия. Те могат да се разпореждат с хранителните продукти и горивата или да конфискуват имущество в името на военните действия.

Какви забрани се въвеждат?

Хората могат да бъдат принудени да работят във военната индустрия, да помагат при отстраняване на последствията от използването на оръжия от врага, да се включват във възстановяване на повредени (унищожени) икономически обекти.

Според указа е възможно да бъдат подслушвани и частни телефонни разговори. Освен това ще бъде въведен полицейски час, както и забрана за престой на улицата и на обществени места в определени часове на деня. Може да се провеждат и спонтанни проверки на личните документи. Ще бъде въведен специален режим за търговия на алкохолни продукти, както и лекарства, препарати, съдържащи наркотични и силно въздействащи вещества.

На жителите на въпросните области може да бъде наложена забрана да пътуват.

Какви са аргументите на Путин?​​​​

Путин аргументира налагането на военно положение с отказа на ръководството в Киев да признае резултатите от референдумите, проведени през септември. „Обстрелът продължава, невинни хора умират„, твърди руският президент. Според неговия прочит, военните действия на Украйна в тези региони са атаки срещу руска територия.