Новата власт в Нидерландия: заплаха за европейското единство

С новото си правителство Нидерландия се очаква да заеме много по-критична позиция спрямо ЕС. По този начин то може да окуражи и други страни членки да тръгнат по същия път, подкопавайки европейското единство, пише АРД.

„Заедно сме по-силни, отколкото поотделно“, изтъкна пред сънародниците си доскорошният нидерландски премиер Марк Рюте, визирайки важността на членството на страната си в ЕС и НАТО. Но новото дясно правителство поддържа съвсем друг курс, посочва АРД. Коалицията, която се състои от крайнодясната партия на популиста Герт Вилдерс и още три други десни или дяснолиберални политически сили, се дистанцира от важните теми на ЕС.

„Не“ на европейския миграционен пакт

След продължителни и мъчителни спорове преди няколко месеца ЕС утвърди пакт за миграцията, който предвижда процедурите по предоставяне на убежище да се изместят извън границите на ЕС, а мигрантите да се разпределят между страните членки. Държавите от Общността разполагат с две години да организират по съответен начин работата на ведомствата си.

Нидерландската дясна коалиция обаче се противопоставя: тя обещава най-строгата възможна миграционна политика и иска драстично да ограничи притока на бежанци. За това отговаря новата министърка по миграцията Мариолейн Фабер от Партията на свободата на Вилдерс.

Правителството в Хага смята да поиска от Европейската комисия (ЕК) да излезе от договореностите в сферата на европейската политика по миграцията и бежанците. Но не е сигурно дали това ще се окаже възможно в правен план, отбелязва АРД. Становището на комисията е, че новите правила трябва да бъдат приложени.

За смекчаване на изискванията в областта на екологията

Нидерландия не смята да поддържа повече и борбата на Европа срещу промените в климата, т.е. ще се дистанцира от законите в рамките на „Зелената сделка“.

Самата Нидерландия, която е вторият в световен мащаб след САЩ износител на селскостопанска продукция, има сериозни екологични проблеми. Но фермерите там протестираха интензивно срещу мерките в защита на климата. Една от четирите партии в коалицията – дяснопопулисткото Фермерско-гражданско движение, укрепна и нарасна именно покрай съпротивата срещу екологичните инициативи.

Новото правителство смята да разхлаби още повече екологичните изисквания, да съкрати субсидиите за устойчивите енергии, да произвежда повече електроенергия от ядрените централи и да увеличи добива на природен газ от морското дъно. И въпреки това някак да се придържа към климатичните цели, коментира АРД.

Кой е новият премиер Дик Схоф?

След 14-годишното управление на Марк Рюте, който зае поста генерален секретар на НАТО, новият министър-председател на Нидерландия е Дик Схоф. Той е бивш началник на разузнаването, което вероятно обяснява защо и в собствената му страна за него не се знае много. Не се знае и дали оттук нататък на срещите на върха в Брюксел ще проявява самостоятелност или по-скоро ще се държи като марионетка в ръцете на Герт Вилдерс.

Схоф е безпартиен. Роден е през 1957 година, завършил е „Регионално планиране“ и дълги години е работил като чиновник – в нидерландското Сдружение на общините и в министерствата на образованието, науката и културата и на правосъдието. Като генерален директор на Службата по миграцията изиграва важна роля за реформирането на миграционното законодателство, след което кариерата му продължава в полицейските служби и службите за сигурност. През 2018 година става шеф на разузнаването, а от 2020-а досега е бил генерален секретар на Министерството на правосъдието и сигурността – най-високата неполитическа позиция във ведомството. Опитът му като експерт по сигурността и миграцията – две централни теми за десните коалиционни партньори – очевидно са оказали решаваща роля за избора му, коментира АРД.

Заплаха за единството на Европа?

С новото си правителство Нидерландия, която е сред основателките на ЕС, очевидно ще заеме много по-критична позиция спрямо Общността, прогнозира АРД. Германската обществено-правна медия подчертава, че победителят в изборите Вилдерс поне вече не иска страната му да напусне ЕС. Но той настоява за изключения в правилата, като по този начин окуражава и други страни членки към подобни искания.

Всичко това не говори в полза на европейското единство. Към него и така е отправено предизвикателство поради започналото току-що председателство на Унгария, от която съвсем не всички в Брюксел очакват да се проявява като „честен посредник“, каквато роля принципно би трябвало да поеме.

Във Франция пък след парламентарните избори на власт може да дойде крайнодясно правителство, в САЩ изгледите за победа на Тръмп нараснаха след последния телевизионен дебат. Не само с оглед на Нидерландия през следващите седмици и месеци ЕС ще се изправи пред големи предизвикателства, обобщава АРД.