Историческа стъпка: Нидерландия спира добива на газ

След 60 години и милиардни печалби Нидерландия прекратява добива на природен газ. Причината – многобройните земетресения, предизвикани от сондажите.

Наистина затваряме кранчето„, обяви в Хага държавният секретар в министерството на икономиката и политиката в областта на климата Ханс Вейлбриф, цитиран от АРД. Добивът ще бъде спрян на първи октомври. Това е историческа стъпка, макар решението да бе очаквано. Причина за нея са многобройните земетресения, свързани със газовите сондажи, довели до огромни щети и тревоги сред населението.

Подземните газови находища край Гронинген, в северната част на страната, са най-големите залежи от този вид в Европа. Вейлбриф определи момента като „много важен„, визирайки най-вече гражданите на Гронинген, за които последствията са от най-голямо значение. „Проблемите на хората няма да бъдат решени веднага, но техният източник ще бъде затворен от октомври.“

Правителството все пак си запазва правото да продължи извличането на газ при „много изключителни ситуации“ до октомври 2024-а година. Дотогава и последните 11 находища трябва да бъдат закрити. 

1600 земетресения заради сондажите

Огромното находище от природен газ край Гронинген е открито през 1959-а година. То превърна Нидерландия в най-големия производител на природен газ в Европа след Норвегия, припомня АРД. От 1963-а година насам оттам са били добити повече от 2300 милиарда кубически метра синьо гориво. Около половината е изнесено, включително за Германия. Държавата е спечелила над 360 милиарда евро, а петролните компании „Шел“ и „Ексън Мобайл„, които са експлоатирали залежите – приблизително 66 милиарда евро.

Но през годините газовият добив е довел до около 1600 земетресения, посочва германската обществено-правна медия. Десетки хиляди сгради са били сериозно повредени, а около 100 000 души са били засегнати.

През последните години гневът и отчаянието, най-вече сред гражданите, които не са били обезщетени, взеха връх, пише АРД. През пролетта парламентарна разследваща комисия стигна до заключението, че държавата, „Шел“ и „Ексън Мобайл“ в продължение на десетилетия са пренебрегвали системно безопасността на жителите. „Парите са били по-важни от безопасността и здравето„, се казва в доклада на комисията. Властите и петролните компании признаха, че са допуснали грешки, един от шефовете на „Шел“ се обяви за закриване на газовото находище. През април правителството обеща 22 милиарда евро компенсации за пострадалите региони.

Енергийната криза удължи живота на находището

Заради риска от земетресения добивът на газ край Гронинген бе намален в последните години – през 2021-а оттам бяха извлечени едва 4,5 милиарда кубически метра газ. Само за сравнение: в предишни години това количество е надхвърляло 20 милиарда кубически метра.

Добивът на газ трябваше да бъде спрян още през 2022-а година, но заради глобалната енергийна криза след войната в Украйна през есента властите обявиха, че ще трябва да се извадят още 2,8 милиарда кубически метра газ – за поддръжка на съществуващите съоръжения и на  инфраструктурата.

Замразен резерв за десет години

Правителството в Хага обясни, че „заради несигурната международна обстановка“ добивът на газ от находището ще остане възможен още една година – например при силен студ или недостиг на газ. След това и последните находища ще бъдат окончателно закрити до октомври 2024-а година.

Според оценките в района на Гронинген има още 450 милиарда кубически метра природен газ. Това е приблизително потреблението на синьо гориво на Нидерландия за десет години. По данни на правителството енергийните доставки за страната са осигурени, а газохранилищата са добре запълнени.