чт. дек. 1st, 2022

Истината за милиардите на „Газпром“

Добиването, транспортирането и продажбите на газ са същинската, но в случая най-маловажната функция на „Газпром„. Други две задачи, изпълнявани от концерна, са много по-важни за Путин, пише „Ди Велт„. Ето кои са те:

Половин милион служители начело с Алексей Милер, наричан куриерът на Путин – това е личният състав на „Газпром„. Наричат шефа му така, защото той носи на руския президент сводките, подготвени специално, за да се харесат на Путин. След което се връща с поръчките, подадени от Кремъл. Накратко – Милер прави това, което му каже Путин, пише германският „Ди Велт„.

Трите функции на „Газпром“

Оттам нататък логично възниква въпросът дали полудържавният концерн е политическо оръжие на Кремъл, което позволява чрез въртене на кранчето да се постига във външнополитически план това, което не може да се постигне с други средства? Това е една от неговите функции, казва московският енергиен експерт Михаил Крутихин, втората е насочването чрез ненужни и прескъпи мегапроекти без обществени поръчки на държавни пари към частни лица, близки до Путин. И чак на трето място е същинската търговска функция на „Газпром“ – да добива газ, да го транспортира и продава.

В продължение на десетилетия тази функция се изпълняваше надеждно, но днес, след седем месеца война, тя е нарушена след драстичното съкращаване на доставките за Европа. Засега още не се вижда с просто око, че наред с Европа, която е под заплахата от студена зима, и „Газпром“ ще пострада от прекратяването на доставките, отбелязва „Ди Велт„. Цената на газа все още е достатъчно висока, за да може да компенсира намаляването на изнасяните количества. Както сочат официално разпространените от „Газпром“ данни, цитирани от „Тагесшау„, печалбите за първото полугодие на 2022 са рекордни – към 41,6 милиарда евро (на фона на 27,5 милиарда за цялата минала година).

По разпореждане на Путин обаче – за първи път в историята на концерна – половината от тази сума ще бъде предоставена на акционерите. А понеже държавата е най-големият акционер, ще вземе над 10 милиарда евро. Както пише „Тагесшау“ – акционерите трябва да се произнесат по предложението на президента до 30-и септември, а както коментира Крутихин: „Путин има нужда от тези пари за войната„.

На кого служи „Газпром“?

Това, че концернът служи на държавата, не е ново, посочва „Ди Велт„. Нови са мащабите, в които сега той бива използван за външнополитически цели. При това не без риск. От една страна западните държави, както и Украйна, искат неизпълнението на договорите за доставка да бъде разгледано от Международния арбитражен съд. От друга, покрай прекъсването на доставките, „Газпром“ отблъсква клиентите си и ги кара да търсят други източници, посочва финансистът Олег Вюгин. А и „никой не може да каже дали и догодина цените ще останат високи, ако се стигне до глобална рецесия„. В този случай ограничаването на изнасяните количества ще се превърне в проблем.

Ако Путин продължи да „дои“ концерна 

Прогнозите са драматични, отбелязва „Ди Велт„. Изнесените през 2021 година количества за западните държави и Турция са били 175 милиарда кубически метра, докато тази година ще бъдат около сто милиарда.

Но пък износът за Китай – голямата надежда на Путин, се очаква да нарасне: от тазгодишните 16 милиарда кубически метра на договорените за 2025 година 38 милиарда кубика. До момента други договорени количества с китайците няма, но дори и да започнат да купуват много повече (каквито намерения засега няма обявени), за целта тепърва ще трябва да се построят дълги тръбопроводи. Експертите предполагат, че цената им ще възлезе на между 100 и 150 милиарда долара.

Газпром“ трудно ще успее да осигури тези средства, ако Путин продължава да го „дои„. И ако Алексей Милер си остане куриерът, до който го е свел шефът на Кремъл, четем още в „Ди Велт„.