СОФИЯ МЕТЕОРОЛОГИЧНО ВРЕМЕ "Москва очевидно е объркана. Това навярно е голям шок."
сб. окт. 1st, 2022

„Москва очевидно е объркана. Това навярно е голям шок.“

Руснаците просто не могат да намерят адекватен отговор. Москва явно е силно объркана„, казва американският генерал Бен Ходжис, бивш главнокомандващ войските на САЩ в Европа. Той коментира тайната на украинския успех.

Ходжис: Според мен става дума за комбинация от три обстоятелства. Първо, руската войска е изтощена, тиловото ѝ обезпечаване също е изтощено, а значителна част от офицерския състав е унищожена; в продължение на последните няколко месеца наблюдаваме сериозно влошаване на бойния дух на руските войски, те просто нямат желание да се сражават.

Второ, важна роля играе оръжието, предоставено на Украйна от Запада, особено ракетите с далечен обсег, които много помогнаха за унищожаването на руската логистика, артилерия, командни пунктове и пр.; тези ракети създадоха много проблеми на руснаците на собствената им територия и те просто не могат да разберат какво става, не могат да намерят адекватен отговор.

На трето място са заслугите на украинския Генерален щаб и на украинските въоръжени сили: те са дисциплинирани, свършиха добра работа по защита на информацията си и на оперативната си безопасност. Те измамиха Русия относно това къде ще да бъде нанесен главният удар. През цялото време говореха за атака край Херсон, но главният им удар всъщност беше на север. Тоест, наблюдаваме най-високо равнище в осъществяването на тактическите планове.

Военните експерти наистина следяха най-вече плановете за настъпление на украинските сили на юг, при Херсон. А Вие казвате, че това е било просто трик – с цел да се отслаби руската отбрана на север и североизток от Харков, така ли?

Ходжис: Точно така. Руснаците бяха измамени – както и много други наблюдатели. Тъкмо поради това руснаците започнаха да прехвърлят войски към Херсон. Да, Херсон е много важен и в последна сметка ние виждаме, че украинските войски ще влязат и там. Но същинската цел сега беше именно руснаците да се съсредоточат върху Херсон и така да оголят слабо място на север, където украинците получиха възможност за атака.

А как си обяснявате почти пълното мълчание на Москва за това поражение, което сега наблюдаваме?

Ходжис: Според мен е очевидно, че Москва е объркана. Това навярно е голям шок. Мисля, че в онази система до върховете никога не е достигала правдива информация. Тоест, възможно е хората в Кремъл и на различните равнища да споделят разминаващи се възгледи за това, което действително се случва – и колко зле всъщност е положението. Според мен сбъркани бяха предварителните оценки за това, че руската армия е по-добра от украинската. В последните дни в Русия се разменят доста взаимни обвинения, има вече уволнения, критики идват както от крайните националисти, така и от страна на онези, които смятаха, че Русия изобщо не бива да нахлува в Украйна.

Очаквате ли, че Киев ще си навлече ответен руски удар след това настъпление?

Ходжис: Мога да си представя такова нещо. Руснаците нямат друг избор, освен да продължат да избиват невинни хора, обстрелвайки с ракети жилищни зони, както правят в момента. Техните сухопътни сили явно не могат да спрат украинската армия. Руската авиация никаква я няма, а военноморският им флот се крие зад Крим. Така че аз не виждам голяма вероятност за каквито и да било мащабни военни действия от страна на Русия. Те ще опитат да компенсират този факт с ракетен обстрел срещу градовете. Докато не ги унищожат или докато не бъдат спрени.