чт. дек. 1st, 2022

Моралът на Гешев

В името на морала главният прокурор поиска оставката на прокурора от Перник Бисер Михайлов, чийто син е обвинен заради побои. Иван Гешев прави всичко възможно да убеди обществото в своя морал. 

В името на морала главният прокурор Иван Гешев очаква оставката на прокурора от Перник Бисер Михайлов, чийто син е обвинен заради побои и системен тормоз на жители на града. Вчера бе установено, че той е нарушавал мярката си за неотклонение – домашен арест, и ходил по заведения, макар и с електронна гривна за проследяване. Самото устройство няколко пъти дало „грешка„, като най-големият интервал е бил 40 минути. Правосъдният министър Крум Зарков, чиито служители контролират гривните, обеща проверка по случая.

Критериите на Иван Гешев

Активността да поиска оставка, макар това да е работа на кадровика на съдебната власт – ВСС и неговата прокурорска колегия, главният прокурор обосновава със „справедливостта“. „С ясното съзнание, че родителите не носят наказателна отговорност за своите деца и обратното, за разлика от мрачните тоталитарни времена, аз смятам, че в интерес на справедливостта, на хората от Перник и на институцията Прокуратура на Република България, прокурор Бисер Михайлов ще може и ще има доблестта да поеме своята морална отговорност“, посочва Иван Гешев в разпратена до медиите позиция. Той казва още, че прокурорите трябва да дават пример за „стабилна институция, морал, идеали и български ценности“.

Така главният прокурор, освен че осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори, им задава и критериите за морал и справедливост. Критерии, които почиват на неговото вътрешно убеждение и му позволяват да иска едни – и да не иска други прокурорски оставки. Например по разследването „Осемте джуджета“ на журналиста от Антикорупционния фонд Николай Стайков, разкрило схема за изземване на бизнеси с участието на бивши и настоящи представители на държавното обвинение. Специализираната прокуратура тогава определи случая като „семейна драма„. Или на прокурори, грижливо поставили на трупчета знакови разследвания като това за „Барселонагейт“ – схема за пране на пари, в която е намесено и името на бившия премиер Бойко Борисов.

Вместо да иска оставката на Михайлов, справедливостта и стабилността на институцията на държавното обвинение ще проличат от качеството на обвинителния акт на прокуратурата срещу прокурорския син. Калпави обвинения са провалили не едно и две знакови дела, но Гешев не е искал оставките на прокурорите, които са ги подготвили. „Има съд„, вдига той рамене на въпросите за неефективната прокуратура в еднотипните интервюта, които даде напоследък. 

Впрочем, през 2014 година самият Гешев беше командирован от тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров в Перник за 3 месеца. Според публикация на „Капитал“ отпреди осем години – заради отказ да подпише обвинителен акт срещу един от най-големите бизнесмени в областта на енергетиката Богомил Манчев. За прокурор Бисер Михайлов вероятно има пропуски, свързани с работата му, както споделят някои юристи, а не с отглеждането на сина му.

Моделът „Борисов“ – презареждане

Работата на прокуратурата е да следи за спазване на законността, а не да се движи по критериите за справедливост на главния прокурор, които по презумпция да приемем за най-висши – макар да има обосновани предположения за обратното.

В последните два месеца Иван Гешев прави всичко възможно да убеди обществото в своя морал и ценности. Честотата, с която печели ефирно време, появявайки се на местопрестъпления, на среща с хора, загубили дете при катастрофа, в Италианския лицей, в гимназии във Велико Търново и Пловдив, където говори пред ученици, на срещи в парламента, е като на ранния Бойко Борисов. Ако до президентските избори нямаше 4 години, колкото остават и до края на мандата на Гешев, човек можеше да си помисли, че прави кампания за държавен глава. Но по-скоро е стратегия да спаси кожата си с евтин пиар, след като се задават неизбежни промени относно контрола на главния прокурор и слухове, че Иван Гешев няма да изкара мандата си. По-лесно е да утешаваш плачещи родители и да се правиш на Хълк пред тийнейджъри, отколкото да отговаряш защо Пеевски е изпуснат от делото „КТБ“ и да подминаваш прокурорския произвол с големи обществени последици. Но това е моралът на Гешев.