Лавина от лъжи ще ни залее през 2024. Как да ги разпознаем.

Кой различава по-добре истината от лъжата? Фактори като пол, образование и политически нагласи очевидно оказват влияние върху способността ни да разграничаваме истинските от фалшивите новини. Ето какво показа проучване:

Над 4 милиарда души в десетки страни по целия свят ще отидат до урните през 2024 година – рекордно число за цялата човешка история.

2024 обаче е и годината, в която изкуственият интелект може да наводни екраните ни с фалшиви новини – в невиждани досега размери. Експерти предупреждават, че новите инструменти на изкуствения интелект и липсата на достатъчно регулация може да доведат до огромно количество дийпфейк съдържание, което да повлияе на резултатите от изборите по целия свят.

Мъж, образован, демократ: кой разпознава по-добре лъжите

Ново изследване, публикувано в „Communications Psychology“, стига до заключението, че способността на хората да разпознават фалшивите новини е пряко свързана както с образованието им, така и с избирателните им нагласи. Според изследването, в което са участвали 533 избиратели в САЩ, демократите, които са по-скоро в лявата част на политическия спектър, имат по-голям шанс да разпознават фалшивите новини от републиканците, които традиционно са повече вдясно. Данните обаче посочват и друг интересен феномен: хората относително добре оценяват умението си да разпознават фалшивите съдържания – тези, които се провалят по време на изследването в разграничаването на фалшивите от истинските новини, знаят, че не са се представили добре.

В рамките на изследването участниците е трябвало да оценяват достоверността на различни новинарски заглавия, както и доколко са уверени в преценката си. Освен разликите, свързани с политическите предпочитания, от резултатите става още ясно, че мъжете по-добре разпознават фалшивите новини от жените. Същото важи и за по-образованите хора, които разпознават лъжата по-добре от по-необразованите. Именно образованието се оказва най-ключовият показател. „Този резултат се припокрива с повечето досегашни изследвания, в които се казва, че образованите участници са по-способни да разграничават истинските от фалшивите новини и че мъжете обикновено се справят по-добре от жените“, потвърждава социологът Дени Мазрекай от Утрехтския университет в Нидерландия.

Други фактори също оказват влияние

Мазрекай обаче подчертава, че твърде много различни променливи влияят на склонността на човек да вярва на фалшиви новини, поради което идентифицирането на причините може да се окаже много комплексно. Изследването, проведено в САЩ, включва различни характеристики като политическа ориентация, възраст, пол и образование. И се оказва, че всички те играят роля. Социологът казва още, че от това проучване няма как да се направи заключение за републиканците и демократите като цяло. Защото тези умения „може да са свързани с това колко се интересувате от политика, може да са свързани с аналитичните ви способности или с емоционалните ви реакции“.

Когнитивният психолог Нийл Дагнал посочва на свой ред, че има други психологически изследвания, които обясняват защо привържениците на крайното дясно са склонни да вярват повече на фалшиви новини от хората с други политически убеждения. „Привържениците на популизма предпочитат силни, автократични лидери, които поставят дисциплината и конформизма над индивидуалните свободи“, казва Дагнал пред ДВ.

Образованието – най-добрата защита

Според социолога Дени Мазрекай разграничаването на фалшивото от истинското съдържание представлява трудност най-вече заради „огромния обем онлайн съдържание, емоционалните пристрастия на хората и все по-комплексната дезинформация“.

„Най-доброто средство да се справим с фалшивите новини, разбира се, е образованието. То е на първо място. Но и по-краткосрочни решения като програми за медийна грамотност и сайтове за проверка на фактите могат да помогнат“, подчертава експертът.

„Ключът е в това хората да осъзнаят необходимостта да проверяват достоверността на информацията, а не да взимат бързи решения въз основа на емоционално въздействие“, допълва Дагнал.