чт. дек. 1st, 2022

Какво се знае за ракетата, паднала в Полша. Най-важните въпроси и отговори.

Какво точно се случи в Полша? Чия беше ракетата, която падна на полска земя, и как ще реагира НАТО? Най-важните въпроси и отговори.

По време на масивния руски въздушен обстрел срещу Украйна във вторник вечерта на полска територия падна ракета, която уби двама души.

Какво се знае досега за ракетното нападение?

По данни на полското външно министерство става дума за ракета руско производство. Тя е паднала на територията на ферма в Пржеводов – село в най-източната част на страната, на по-малко от десет километра от границата с Украйна. Убити са двама полски граждани.

Кой е изстрелял ракетата?

Часове след нападението нямаше сигурни сведения по въпроса. В първото си изявление по случая полският президент Анджей Дуда заяви: „Знаем, че практически през целия ден е имало руски ракетни атаки срещу Украйна. Но засега  нямаме категорични доказателства кой е изстрелял ракетата. Разследването продължава„.

Според американския президент Джо Байдън, траекторията на ракетата показва, че е „малко вероятно“ тя да е била изстреляна от Русия. Това той заяви в сряда в рамките на Срещата на върха на Г-20. По данни на агенция ДПА, на една от кризисните срещи при закрити врата Байдън по-късно е съобщил, че снарядът навярно е бил зенитна ракета на украинската противовъздушна отбрана.

Какво се знае за ракетата?

Първите снимки от мястото, на което се е разбила ракетата, според експертите, говорят за това, че става дума за ракета от системата за противовъздушна отбрана S-300. Американският президент Байдън също е споменал точно този тип ракета. Системата S-300 е съветска разработка и в момента е съществен елемент от украинската противовъздушна отбрана. Само вчера (15.11) по данни от Киев Русия е изстреляла повече от 90 крилати ракети.

Как реагира Полша?

Страната от НАТО, която е разположена между Германия и Украйна, обяви повишена бойна готовност на въоръжените си сили. Освен това Варшава привика на обяснение руския посланик и алармира НАТО.

На кризисно заседание на НАТО в Брюксел ще бъде обсъдено дали има основания за започване на процедура по член 4 от Договора за НАТО.

Какво урежда член 4 от Договора за НАТО?

Той предвижда консултации между държавите от НАТО, ако някоя от тях смята, че целостта на нейната територия, политическата независимост или собствената ѝ сигурност са застрашени. Не е задължително обаче да следва и конкретна реакция.

По данни на НАТО от създаването на Алианса през 1949 г. досега въпросният член е бил прилаган седем пъти – за последен път на 24 февруари, в деня на руската инвазия срещу Украйна. Тогава това стана по искане на 8 държави от НАТО, сред които и България.

Защо Полша не внася молба за започване на процедура по член 5?

Тъй като досега няма доказателства, че ракетата е била целенасочено изстреляна срещу полското село. Член 5 предвижда, че държавите от НАТО гледат на всяко въоръжено нападение срещу една или повече страни членки на Алианса като на нападение срещу всички тях. Това води до задължение за оказване на военна помощ.

Член 5 е бил задействан досега само веднъж – след терористичните атаки от 11 септември 2001 г. в САЩ. В резултат на това Германия и други държави от НАТО се включиха във войната срещу талибаните и терористичната организация Ал Кайда в Афганистан.

Как реагираха партньорите на Полша от НАТО?

В сряда сутринта американският президент Байдън свика кризисно съвещание в рамките на Срещата на върха на Г-20 в Бали. Приета бе декларация, в която се казва: „Предлагаме на Полша пълната си подкрепа и съдействие за разследването на случая„. Заявено беше и това, че Русия носи отговорност за „варварските атаки“ срещу Украйна.