СОФИЯ МЕТЕОРОЛОГИЧНО ВРЕМЕ Заради България: Русия заплашва ЕС с отмъщение - България Новини
сб. окт. 1st, 2022

Заради България: Русия заплашва ЕС с отмъщение

След изострянето на конфликта с България, Русия заплаши целия ЕС с последици. „Необмислената подкрепа за антируски действия“ може да доведе до отмъщение за всички в ЕС, предупреди Мария Захарова.

След изострянето на конфликта с България, сега Русия заплаши и други страни от Европейския съюз с последици. ЕС трябвало да бъде наясно, че „необмислената подкрепа за антируски действия от страна на членки на Общността пренася отговорността за последиците върху целия ЕС, включително и що се отнася до отмъщение от наша страна“. Това обяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова в понеделник, 4 юли 2022. 

В петък, 1 юли, Москва заплаши София, че ще затвори посолството си там, след като България отказа да промени решението си за изгонването на 70 руски дипломати и служители от страната. 

„Политизираното решение на София да намали неоправдано нашия дипломатически персонал в България със сигурност няма да остане без отговор в двустранните отношения“, обясни още Захарова. Тя настоя София и ЕС да помислят за „реципрочността, която лежи в основите на дипломатическите отношения„.

ЕС и НАТО вече обявиха, че подкрепят решението на България. От Европейската служба за външна дейност обявиха, че руската заплаха за прекъсване на дипломатически отношения с България е неоснователна, а решението на София напълно отговаря на разпоредбите на международното право.

От началото на руската нападателна война срещу Украйна много европейски страни изгониха руски дипломати. В отговор и Русия изгони европейски дипломати. Още през месец март България изгони 10 руски дипломати.