СОФИЯ МЕТЕОРОЛОГИЧНО ВРЕМЕ "Ще става дума за човешки животи": как плашат българите
сб. окт. 1st, 2022

„Ще става дума за човешки животи“: как плашат българите

Предстои много тежка зима, в която ще става дума за човешки животи…“ Правителството на Гълъб Донев насажда страх и паника – точно преди изборите. Но внушава, че мисли доброто на българите. Също както и Русия.

Яко ще се мре тази зима, ако Кремъл не се смили над клетите българи – така може да се обобщи участието на говорителя на служебния кабинет Антон Кутев вчера по bTV. „Предстои много тежка зима, в която ще става дума за човешки животи – и отопление, и горивата, стигаме до ситуация, в която хората не могат да си покриват сметките… няма да преживеят зимата„, заяви Кутев. Излиза, че президентът и служебното правителство преговарят с „Лукойл“ и търсят път към кранчето на „Газпром„, защото милеят за гражданите си – не за да са къпани, а за да са живи. А бензините леееко поевтиняват, но не защото поевтинява петролът на борсите, а защото „Лукойл“ са готини и хуманисти. 

Сиромахомилството на Кутев щеше значително да се проясни, ако беше упоменато, че той е и член на Националния съвет на Движение „Русофили„, чийто лидер Николай Малинов е обвинен в шпионаж в полза на Русия. По друга национална телевизия – Нова тв, премиерът Гълъб Донев също плаши, че освен руски, друг нефт не може да стигне до България. Според него „единственото нещо, заради което намаляват цените, е дерогацията на руски суров петрол (до 2024, договорена от бившето правителство на „Продължаваме промяната„), а в краткосрочен план сме застрашени от ембаргото на руския петрол, защото няма да имаме откъде да внасяме тази суровина“. Да се чуди човек как Марк Рич доставяше танкери с петрол за бургаската рафинерия в годините на прехода, а „Нефтохим“ преработва и нефт от Иран, Ирак, Сирия, Египет, Саудитска Арабия, Либия и преди, и след 10 ноември 1989.  

Инструментът „страх“

Както написа преди време в блога си руският политик и бизнесмен Константин Боровой, чрез пропагандата на страх – плашейки хората до смърт, можеш да ги накараш да вървят под строй. Страхът е особено стимулираща емоция, освен това игнорира разума, тъй като влияе на инстинктите и страстите, което изключва разума и рационалните аргументи. По тази схема режимът в Кремъл продуцира страх – плаши руските граждани, че Русия е заплашена от враждебния Запад, а навън експортира страхове под формата на хибридни кампании за катастрофичен дефицит на енергоносители и продоволствени проблеми. От там до протести като този на над 70 000 души в Прага крачката е малка, както и до хранителни бунтове.

В чешката столица, организирани от комунисти и крайнодесни, граждани изразиха недоволството си срещу икономическата политика на правителството, но също така поискаха и преговори с „Газпром“, и прекратяване на оръжейните доставки за Украйна, издигайки лозунги като „Най-доброто за украинците, а за нас по два пуловера“. В Гърция Комунистическата партия, която на последните избори остана последна с 5.3% от гласовете, дори призова за излизане от ЕС и НАТО на многохилядни протести в Солун.

Високите енергийни цени и инфлация на прага на зимен сезон, който Европа се подготвя да изкара без руски газ, създават напрежение и нестабилност. Тези процеси могат да бъдат допълнително подклаждани, за да прераснат в безредици. Близко е до ума каква е целта на подобни действия – да покаже, че ето, самите европейци искат да се преразгледат мерките спрямо Русия, наложени заради войната в Украйна. Става въпрос за санкции, отказ от руски газ и петрол, ограничените пътувания на руски граждани в ЕС. Впрочем, пропагандата за неутралитет и „невъвличане във война“ също е обвързана с инструмента „страх„: „Пазете се, като приключи с Украйна, Путин да не тръгне към други държави!„. Тези послания се транслират през разнообразни говорители – политици, журналисти, експерти, учени и т.н.

„Добрата“ Русия и „лошият“ ЕС

Говорителят на служебния кабинет Антон Кутев лансира още една теза, която е в обращение от месеци: Русия не е спирала газа за България, българската страна е отказала да се съобрази с условията ѝ. Така и той, и други като него подгряват неизбежността от преговорите с „Газпром„. Независимо дали такива разговори ще се състоят, или не, съществено е внушението, че без тях сме за-ни-къ-де.

След страха и паникьосването на населението точно преди избори от предстоящата зима, следва да се индуцира ненавист към „виновниците„, тези, заради които ще умрат хора през зимата. Пропагандната схема включва посочването им – „умнокрасивите„, също и европейските елити, онези в Брюксел, които вземат грешните решения в ущърб на гражданите, а също и всички (политически сили), които ги подкрепят.

През януари, месец преди Русия да нападне Украйна, Кутев заяви по една телевизия, че „българинът няма да приеме участие на България в някакви действия срещу Русия, това ще доведе до падане на правителството и до трайни проблеми у нас“. В известна степен се оказа по-добър от врачката на Берлускони. Като него мислят и други социалисти – той продължава да е член на БСП, макар и не в ръководството. Но БСП губи избиратели, периметърът ѝ на влияние силно се стеснява и независимо че лидерът Корнелия Нинова споделя същите като на Антон Кутев и Гълъб Донев разбирания, вече други партии като „Възраждане“ и „Български възход“ са в зенит. Техният прародител „Атака“ е под екзистенц минимума. 

А страхът и омразата ще продължават да се нагнетяват – с алибито, че тези, които го правят, ни мислят доброто, което ни мисли и Русия, единствена пазителка на истинските християнски и традиционни ценности, както гласи една от пропагандните тези. Да беше се погрижила най-напред за своите граждани.