СОФИЯ МЕТЕОРОЛОГИЧНО ВРЕМЕ Алла Пугачова срещу Владимир Путин - България Новини
сб. окт. 1st, 2022

Алла Пугачова срещу Владимир Путин: кой печели?

Със своите антивоенни призиви Алла Пугачова навреди на руския президент Владимир Путин. На Кремъл му трябваше почти цяло денонощие, за да събере смелост да отговори на певицата. Нима хората на Путин се изплашиха?

Знаменитата руска естрадна певица Алла Пугачова отговори в социалните мрежи с открито писмо на обявяването на съпруга ѝ Максим Галкин за „чуждестранен агент„. В писмото си Алла Пугачова поиска също да бъде обявена за „чуждестранен агент„. Освен това тя зае ясна антивоенна позиция, настоявайки за „прекратяване на смъртта на нашите момчета заради илюзорни цели, които превръщат страната в аутсайдер и утежняват живота на нашите граждани„. Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин, отказа да коментира нейното изявление. От какво толкова се уплаши Кремъл?

Пугачова и Путин – сблъсъкът на два свята

Алла Пугачова, символът на съветската и на руската естрада, открито се изправи срещу руските власти. Още по времето на Леонид Брежнев имаше виц, че в далечното бъдеще този съветски генерален секретар ще бъде наречен „виден политически деец от епохата на Пугачова„. Сега въпросът е дали същото няма да се случи и с Владимир Путин. Де факто ставаме свидетели на едно съревнование: кой от двамата – дали бившият агент от КГБ, или певицата, започнали приблизително едновременно кариерите си по времето на Брежнев, ще стане символ на сегашната епоха.

В социалните мрежи се шегуват, че най-вероятен опонент и силен кандидат срещу Путин би могъл да стане съпругът на Пугачова Максим Галкин. Даже го сравняват с Володимир Зеленски. Но ако трябва да говорим сериозно по темата – действително става дума за сблъсък на два свята.

Първият е путиновият „руски свят„, който изисква ликвидацията на Украйна, воденето на война до победен край, без значение колко са жертвите, както и в крайна сметка изграждането на условния Съветски съюз 2.0. Вторият свят е този на истинския късен СССР, който от началото на войната е замрял в ужас от случващото се, публично не критикува Путин, но явно не го и поддържа. И ето сега в лицето на Пугачова този свят даде израз на своите емоции. Нейният сигнал, излъчен в забранената в Русия социална мрежа Инстаграм, със сигурност е стигнал и до социалната мрежа „Одноклассники“ („Съученици„), до която иначе либералната интелигенция няма шанс да пробие. Това е ядреният електорат на Путин, който засега не е готов да слуша за Буча, но е способен да разбере безсмислеността на войната като клане.

Явно противниците на войната са много повече

Разочарованието и умората на руското общество, усещането за слабост и разединение сред противниците на путиновата война се видяха в изявлението на Пугачова като в огледало. На някои дори им се струва, че руските либерали са вложили всичките си надежди за бъдещето в популярната певица.

Реално обаче те вероятно за първи път след нападението на Русия срещу Украйна имат усещането, че не са сами. И че кръгът противници на военната агресия е много по-широк от тясното интелигентско опозиционно общество.

При това Пугачова предложи и нов език: тя назова алтернативните интереси на Русия, различни от тези на Путин. Те са прости и разбираеми, могат далеч по-лесно да бъдат обяснени логично, отколкото да се доказва необходимостта от т.нар. „специална операция„. Или от мобилизацията, за която в Русия призовават привържениците на войната.

Въпреки това емоционалната реакция на изявлението на Алла Пугачова определено не съответства на неговите мащаби. Съвсем не е сигурно, че изказването на певицата ще има някакви сериозни последствия. Още повече, че Пугачова има богат опит с уговорките с различни власти, който в миналото ѝ позволяваше практически да смаже останалите на руската поп-сцена. Важното е не да се чака чудо от един пост в Инстаграм, а да се отбележи, че Пугачова с открития си преход към антивоенни позиции сложи символична черта. Както под стария СССР, който сега е заедно с либералите, така и под путиновия опит да възстанови Съветския съюз, срещу който постепенно се обединяват всички, които искат Русия да има бъдеще.

Путин е остарял безнадеждно

Кремъл имаше нужда от почти цяло денонощие, за да събере сили за ответен удар по „примадоната„, както пресата понякога нарича Пугачова. Но така и не измислиха нищо по-сериозно от това, че тя е остаряла. Този аргумент обаче беше актуален през 1990-те години, не сега, а и освен това рикошира в самия Путин. На неговия фон дори дълбоко „съветските“ Пугачова и Галкин изглеждат свежи и актуални. Те насочват хората към бъдещето, докато Путин говори само за идеалното минало.

И излиза, че в сравнение с руското общество като цяло и с Пугачова в частност е остарял… самият Владимир Путин – щом трябва да бъде защитаван от певицата. Кремъл напразно повдигна този въпрос. Сега може да се стигне и до сеанс по саморазобличение.